Nevjerovatne zatvorske borbe na Tajlandu

U tajlandskim zatvorima, neki zatvorenici učestvuju u borbama čija je nagrada sloboda.

 

U priči iz 1774., Tai borac Nai Khanomtom zatekao se u burmejskom zatvoru gdje je bio prisiljen da se bori protiv devet burmejskih šampiona zaredom za kralja Mangra. Khanomotom je porazio svakog suparnika i burmejski kralj je bio toliko impresioniran da mu je podario slobodu i dvije žene – tako je rođena tradicija oprosta izuzetnim borcima.

 

Večina današnjih boraca nisu ni poznati ni legendarni. Oni su obični ljudi, nepoznati i odbačeni od svijeta. Bore se na turnirima koji se zovu Zatvorske borbe koje organiziraju Tajland i Estonija u saradnji sa tajlandskim popravnim domom.

 

Zatvorenici se bore sa stranim borcima u organiziranim Zatvorskim borbama, a oni koji pobjede dobijaju novac i imaju priliku da se upoznaju sa upravnikom, te da im se smanji kazna. Što više borbi pobjede, veći dio kazne im se skida. Od zatvorenika se očekuje i da se uzorno ponašaju, te da rade na razvoju ličnosti, a ne samo da se bore.

 

Mnogi zatvorenici priželjkuju ovu “priliku”, tako da su sve borbe unaprijed rezervirane. Tajlandski zatvorenici osvajaju većinu borbi.

 

Tajland-zatvorske-borbeZatvorenici sparinguju u improviziranoj teretani zatvora Khlong Phai. Historija borbi u tajlandskim zatovrima datira iz 18. vijeka

 

Tajland-zatvorske-borbe1 Zatvorenici provode dane trenirajući i nadajući se pobjedi kao i ranijem izlasku.

 

 

Tajland-zatvorske-borbe2Zatvorenik zadaje udarac u teretani zatvora Khlong Phai. Muay Thai je tradicionalni, tajlandski stil borbe, poznat kao Umjetnost osam udova, gdje borci koriste svoje šake, stopala, laktove i koljena tokom borbe. 

 

 

Tajland-zatvorske-borbe3Istetovirani zatvorenik udara drugog zatvorenika u zatvoru Khlong Phai. Tetovaže na Tajlandu su od velikog značaja za borce, vojnike i mafijaše. Za tetovaže se vjeruje da su jedna vrsta magija koja pruža zaštitu i snagu. 

 

 

Tajland-zatvorske-borbe4Zatvorenik sparinguje dan prije borbe protiv nepoznatog stranog suparnika. Nagrada u slučaju pobjede je prilika da upozna upravnika zatvora i da mu se smanji kazna.

 

 

Tajland-zatvorske-borbe5Zatvorenik se suočava sam stranim suparnikom, Aurelenom Romeom iz Francuske, u zatvoru Khlong Phai. Ovo je prvi put da se dvojica boraca vide: nijedan ne zna ništa o drugom ili o njegovom načinu borbe prije utakmice. Borci se jednostavno upare na osnovu težine i visine na licu mjesta.

 

 

Tajland-zatvorske-borbe6Nadzornik u zatvoru drži govor prije početka borbe u zatvoru Khlong Phai. Zatvorenici i nadzornici pune krug oko ringa i cijelo zatvorsko dvorište se pretvara u Muay Thai arenu na dan borbe. 

 

 

Tajland-zatvorske-borbe7Zatvorenik izvodi Wai Khru Muay, ples koji izvode zatvorenici prije borbe. Ritual odaje počast Budi i traži zaštitu i za borca i za njegovog protivnika. 

 

 

Tajland-zatvorske-borbe8Tajlandski zatvorenik zadaje udarac tokom borbe u Khlong Phai zatvoru. 

 

 

Tajland-zatvorske-borbe9Zatvorenik prima udarac u glavu dok drugi zatvorenici gledaju borbu u dvorištvu Khlong Phai zatvora. 

 

 

Tajland-zatvorske-borbe10Zatvorenik udara svog suparnika Alexisa Barateaua iz Francuske, dok zatvorenici i nadzornici gledaju. Devet od deset borbi osvajaju tajlandski zatvorenici. 

 

 

Tajland-zatvorske-borbe11Tajlandski borac podiže ruku u znak pobjede nakon borbe. Ako zatvorenik osvoji dovoljno borbi, onda ima priliku da mu se smanji kazna. Same borilačke vještine nisu dovoljne da im se smanji kazna; drugi faktori, kao što su ponašanje, također se računaju. 

 

 

tekst u cjelosti preuzet sa Al Jazeera/ fotografije KC ORTIZ/ prevela i prilagodila Irnisa Fejzić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Otvoren Modul Memorije: Paul Lowe – dobitnik Nagrade za očuvanje kulture sjećanja