Nevjerovatne zatvorske borbe na Tajlandu

U tajlandskim zatvorima, neki zatvorenici učestvuju u borbama čija je nagrada sloboda.

 

U priči iz 1774., Tai borac Nai Khanomtom zatekao se u burmejskom zatvoru gdje je bio prisiljen da se bori protiv devet burmejskih šampiona zaredom za kralja Mangra. Khanomotom je porazio svakog suparnika i burmejski kralj je bio toliko impresioniran da mu je podario slobodu i dvije žene – tako je rođena tradicija oprosta izuzetnim borcima.

 

Večina današnjih boraca nisu ni poznati ni legendarni. Oni su obični ljudi, nepoznati i odbačeni od svijeta. Bore se na turnirima koji se zovu Zatvorske borbe koje organiziraju Tajland i Estonija u saradnji sa tajlandskim popravnim domom.

 

Zatvorenici se bore sa stranim borcima u organiziranim Zatvorskim borbama, a oni koji pobjede dobijaju novac i imaju priliku da se upoznaju sa upravnikom, te da im se smanji kazna. Što više borbi pobjede, veći dio kazne im se skida. Od zatvorenika se očekuje i da se uzorno ponašaju, te da rade na razvoju ličnosti, a ne samo da se bore.

 

Mnogi zatvorenici priželjkuju ovu “priliku”, tako da su sve borbe unaprijed rezervirane. Tajlandski zatvorenici osvajaju većinu borbi.

 

Tajland-zatvorske-borbeZatvorenici sparinguju u improviziranoj teretani zatvora Khlong Phai. Historija borbi u tajlandskim zatovrima datira iz 18. vijeka

 

Tajland-zatvorske-borbe1 Zatvorenici provode dane trenirajući i nadajući se pobjedi kao i ranijem izlasku.

 

 

Tajland-zatvorske-borbe2Zatvorenik zadaje udarac u teretani zatvora Khlong Phai. Muay Thai je tradicionalni, tajlandski stil borbe, poznat kao Umjetnost osam udova, gdje borci koriste svoje šake, stopala, laktove i koljena tokom borbe. 

 

 

Tajland-zatvorske-borbe3Istetovirani zatvorenik udara drugog zatvorenika u zatvoru Khlong Phai. Tetovaže na Tajlandu su od velikog značaja za borce, vojnike i mafijaše. Za tetovaže se vjeruje da su jedna vrsta magija koja pruža zaštitu i snagu. 

 

 

Tajland-zatvorske-borbe4Zatvorenik sparinguje dan prije borbe protiv nepoznatog stranog suparnika. Nagrada u slučaju pobjede je prilika da upozna upravnika zatvora i da mu se smanji kazna.

 

 

Tajland-zatvorske-borbe5Zatvorenik se suočava sam stranim suparnikom, Aurelenom Romeom iz Francuske, u zatvoru Khlong Phai. Ovo je prvi put da se dvojica boraca vide: nijedan ne zna ništa o drugom ili o njegovom načinu borbe prije utakmice. Borci se jednostavno upare na osnovu težine i visine na licu mjesta.

 

 

Tajland-zatvorske-borbe6Nadzornik u zatvoru drži govor prije početka borbe u zatvoru Khlong Phai. Zatvorenici i nadzornici pune krug oko ringa i cijelo zatvorsko dvorište se pretvara u Muay Thai arenu na dan borbe. 

 

 

Tajland-zatvorske-borbe7Zatvorenik izvodi Wai Khru Muay, ples koji izvode zatvorenici prije borbe. Ritual odaje počast Budi i traži zaštitu i za borca i za njegovog protivnika. 

 

 

Tajland-zatvorske-borbe8Tajlandski zatvorenik zadaje udarac tokom borbe u Khlong Phai zatvoru. 

 

 

Tajland-zatvorske-borbe9Zatvorenik prima udarac u glavu dok drugi zatvorenici gledaju borbu u dvorištvu Khlong Phai zatvora. 

 

 

Tajland-zatvorske-borbe10Zatvorenik udara svog suparnika Alexisa Barateaua iz Francuske, dok zatvorenici i nadzornici gledaju. Devet od deset borbi osvajaju tajlandski zatvorenici. 

 

 

Tajland-zatvorske-borbe11Tajlandski borac podiže ruku u znak pobjede nakon borbe. Ako zatvorenik osvoji dovoljno borbi, onda ima priliku da mu se smanji kazna. Same borilačke vještine nisu dovoljne da im se smanji kazna; drugi faktori, kao što su ponašanje, također se računaju. 

 

 

tekst u cjelosti preuzet sa Al Jazeera/ fotografije KC ORTIZ/ prevela i prilagodila Irnisa Fejzić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Iza kulisa filma KAD JAGANJCI UTIHNU