Nihad Kresevljaković novi direktor Festivala MESS

Na osnovu javnog konkursa, Vlada Kantona Sarajevo je umjesto v.d. direktorice Lejle Hasanbegović na funkciju direktora J.U. MES Međunarodni teatarski festival – Scena MESS imenovala Nihada Kreševljakovića. On će na ovoj poziciji naslijediti višegodišnjeg direktora MESS-a Dinu Mustafića, koji će ostati dijelom tima – kao rukovoditelj Scene MESS, odnosno teatarske produkcije MESS-a.

 

Kao novom direktoru, moj imperativ jeste očuvanje kontinuiteta Festivala, te očuvanje do sada izgrađenih rezultata, a što bih smatrao važnim osobnim uspjehom. U tom pogledu podjednaku pažnju posvetio bih objema komponentama J.U. MESS, odnosno festivalu i novim produkcijama u okviru Scene MESS, postojećim programima i aktivnostima (kao što je Modul memorije), te afirmiranju novih programskih sadržaja i vrijednosti, istakao je Kreševljaković u smjernicama četverogodišnjeg plana i programa J.U. MESS za period 2016-2020 na osnovu kojeg je izabran za direktora.

 

Svoju profesionalnu karijeru započeo je kao saradnik Festivala MESS još 1994. dodine. Prvo kao program menadžer, a petnaest godina je obavljao funkciju izvršnog producenta Festivala. Učestvovao je 1995. godine i u kreiranju programa Modul memorije Festivala MESS, čiji je umjetnički rukovoditelj od 2002.

 

Od 2011. do kraja 2015. godine uspješno je rukovodio Sarajevskim ratnim teatrom koji se u tom periodu afirmira kao jedna od vodećih bh. teatarskih kuća. Kao teatarski producent potpisuje se na predstave: Strah i bijeda Trećeg rajha – 99%, reditelja Nermina Hamzagića, Bio je lijep i sunčan dan, rediteljice Tanje Miletić Oručević, Happy End, reditelja Pjera Žalice, Tajna džema od malina i Koncert sa orahom, čekićem i bašlijom rediteljice Selme Spahić, Životinjska farma, reditelja Dine Mustafića, Brašno u venama, reditelja Borisa Liješevića i brojne druge. Pokretač je zasebnog programa Teatarski opservatorij Sarajevskog ratnog teatra čiji je cilj bio afirmiranje mladih reditelja/ica i glumaca/ica.

 

///

Nihad Kreševljaković rođen je u Sarajevu 1973. godine gdje je završio Filozofski fakultet, odsjek historija. Bavi se pisanjem, te je urednik i autor više publikacija. Bavi se i dokumentarnim filmom, te je koautor filma Greta, u režiji Harisa Pašovića, Noć je. Mi svijetlimo rediteljice Jasmile Žbanić, a samostalno realizira TV dokumentarce Gazi Husrevbeg i Od Auschwitza do Sarajeva. Poslije rata zajedno sa bratom Seadom i Nedimom Alikadićem realizira kultni film o opsadi grada Sjećaš li se Sarajeva (2002), te dokumentarce U potrazi za zemljom slobode – Un musulmano in San Marino (2004) i Od Skloništa do Sarajevskog ratnog teatra (2012). Njegov rad također obuhvaća i angažman na zaštiti i promociji kulturnog i prirodnog nasljeđa BiH, a od 2009. godine obavlja i počasnu dužnost atašea za kulturu Ambasade Republike San Marina u BiH.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Kolumna o 10. rođendanu kolUMniste