‘Nosiva’ tehnologija

Release Date
23/02/2016
pripremila
Emina Gavrić

Život bez interneta i ostalih tehnoloških čuda postao je gotovo nezamisliv u većini modernog svijeta danas. Konstantna potreba za povezanosti reflektira se na sve aspekte svakodnevnog života, uključujući i oblačenje. Trend nosive tehnologije nastoji prevazići primarnu funkciju odjeće nudeći nam priliku da izvučemo maksimum iz onoga što nosimo. Mnogi modni brendovi prepoznali su ovo novo tržite i krenuli u saradnje sa tehnološkim gigantima. Jedan od najpopularnijih primjera bila je i nedavna saradnja francuske modne kuće Hermes i Apple pametnog sata. Proizvodi nastali iz braka tehnologije i visoke mode mogli bi predstavljati najavu onoga što nas čeka u budućnosti, a mi vam predstavljamo nekoliko trenutno najzanimljivijih.

 

 

Biometričke pametne majice_Ralph Lauren je skoro izbacio prvu verziju svoje pametne majice. PoloTech majica napravljena je u saradnji sa OmSignal kompanijom, a reklamira se kao druga koža. Pored srebrenih vlakana utkanih u tkaninu posjeduje i malu crnu kutiju koja sadrži razne senzore, koji broje korake te mjere disanje i otkucaje srca. Ove informacije se onda šalju na telefon putem instalirane aplikacije. Cilj ove majice je da pokaže korisnicima analizu njihovih treninga, nakon čega će im aplikacija ponuditi sugestije kako da unaprijede svoje aktivnosti.

 

 

Džepovi za punjenje mobitela_Britanski dizajner Adrien Sauvage i kompanija Microsoft udružili su snage u kreiranju hlača sa džepom za bežično punjenje mobitela. U hlače je ugrađena tehnologija bežičnog punjenja, viđena kod nekoliko Nokia Lumia modela, a ploča za punjenje je izvučena iz modela Nokia DC-50. Za uspješno punjenje baterije mobitela dovoljno je odgovarajući model telefona staviti u džep ovih hlača. Naravno, kako bi uz sebe imali hlače koje su u stanju puniti mobitel, potrebno je i njih nekada napuniti električnom energijom. To se čini putem Micro USB priključka povezanog s ugrađenim punjačem.

 

 

Interaktivni materijali_Google je u saradnji sa Levisom proizveo specijalnu takninu prožetu nitima elektronskih provodnika. Odjeća od tog materijala omogućila bi komandovanje uređajima na daljinu zahvaljujući specijalnoj tkanini osjetljivoj na dodir, koja se ponaša kao touch screen, pa bi se tako na telefonski poziv moglo odgovoriti prelaskom ruke preko džepa u kojem se telefon nalazi. Interaktivni materijali prave se miješanjem provodničkih vlakana sa uobičajenim materijalom za odjeću tokom tkanja, što se može uraditi po cijelom odjevnom predmetu, ili samo u nekom njegovom dijelu. Vlakna mogu da budu vidljiva ili nevidljiva, u zavisnosti od estetskog izbora dizajnera, a materijal je, kako je saopćeno iz Googlea, rastezljiv i pere se kao i svaki drugi.

 

 

Odjeća sa bluetooth tehnologijom_Na tržištu nosive tehnologije skoro se pojavio i niz odjevnih komada sa bluetoothom. Dizajner Asher Levine dizajnirao je čitavu kolekciju odjeće sa mikročipovima koje bi bilo lako locirati u slučaju da vam neko npr. ukrade jaknu ili da je jednostavno zaboravite negdje. Čipovi su upareni sa telefonom koji bi pokazao tačnu lokaciju koristeći Google Maps. Slično tome, kompanija BearTek proizvela je par rukavica koje se lako sinkaju sa mobitelima ili GoPro kamerama. Na tri prsta ovih rukavica nalazi se šest pločica za kontrolisanje osnovnih funkcija na pametnim telefonima. Jednim pokretom prsta se možete javiti na poziv ili prekinuti vezu, promijeniti pjesmu, pojačati ili smanjiti ton, te još mnogo toga, a da uopće ne dodirujete telefon.

 

Kartično plaćanje preko odjeće_Master Card je zajedno sa Rihaninim omiljenim dizajnerom, Adamom Selmanom, skoro predstavio novi program Commerce for every device kojim bi se, uz pomoć svakodnevnih predmeta opremljenih čipom sa kartičnim podacima, mogla platiti bilo koja kupovina. Haljine, torbe, nakit i naočale samo su dio ove linije koja će biti dostupna krajem 2016. Dovoljno će biti da određenim predmetom pređete iznad čitača kartica na blagajnama i vaša kupovina je završena. Sve transakcije moći ćete pratiti i preko vašeg mobitela.

 

Jakne sa solarnim panelima_Tommy Hilfiger je kreirao ograničenu kolekciju jakni za žene i muškarce na kojima se nalaze solarni paneli preko kojih se mogu puniti mobilni uređaji dok ste u pokretu. Ove “solarne jakne” Hilfiger je napravio u saradnji sa Pvilionom, kompanijom koja se bavi proizvodnjom solarnih panela i koja je za njega napravila izuzetno lagane panele. Solarni paneli na Hilfigerovoj jakni sakupljaju sunčevu energiju i pohranjuju je u bateriju od 6000 mAh, koja se nalazi u prednjem džepu jakne. Baterija ima dva USB porta, tako da oni koji je kupe mogu istovremeno puniti više uređaja dok šetaju gradom ili idu u kupovinu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.