Novi Sad – Harmonija koja inspiriše – Evropska prijestolnica kulture 2022.

Datum objave
15/07/2021
naslovna fotografija
V. Veličković

Kažu da postoje dve vrste ljudi: oni koji su zaljubljeni u Novi Sad i oni koji ga još uvek nisu posjetili. Grad na Dunavu, grad evropske historije i tradicije i balkanskog gostoprimstva doživljaj je koji ne treba propustiti, a brojne i raznovrsne turističke atrakcije, oduvijek privlače izuzetnu pažnju ljubitelja putovanja, novih doživljaja, kulture, prirode, vina i bogate gastronomske ponude.

fotografija_Jelena Ivanović / Visit Serbia

Novi Sad zna kako se njeguje nematerijalno naslijeđe – to se prvenstveno odnosi na način života i gostoprimstvo lokalnih stanovnika, kao i na historiju i materijalne ostatke koji su na raspolaganju posjetiteljima kulturnih institucija u čitavom gradu. Matica srpska, Muzej grada Novog Sada, Muzej Vojvodine, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Trg galerija sa tri galerije, ili Sinagoga samo su neka od zdanja i mjesta koja sigurno mogu zaintrigirati svakog posjetitelja.

Ovaj barokni grad, laureat titule Evropske prijestolnice kulture 2022, u svoju već bogatu kulturnu ponudu odnedavno je uvrstio i nove prostore, tzv. kulturne stanice. Kulturne stanice jedan su od najznačajnijih legata projekta Novi Sad 2022 – Evropska prijestolnica kulture. Ovi prostori nalaze se na lokacijama izmještenim iz centra Novog Sada i oslanjaju se na ideju o decentralizaciji kulture. Baziraju se na principima participacije građana i otvorenosti ka stvarateljima u oblasti kulture.

Uglavnom izmješteni izvan centra grada. Među njima se posebno izdvajaju:

  • Svilara (nekadašnja fabrika svile i simbol industrijskog naslijeđa Novog Sada)
  • Eđšeg (prelijepo zdanje iz XIX vijeka namijenjeno održavanju performansa, kamernih koncerata, izložbi)
  • Rumenka (nalazi se u autentičnom vojvođanskom naselju u blizini Novog Sada, u nekadašnjem kulturnom centru)
  • Opens (prvi objekt jedinstvene kulturne četvrti u ovom dijelu Evrope, nastao na području starih fabrika, predstavljen je kao dobar primjer savremene arhitekture u Vojvodini na gostujućoj izložbi u Ljubljani)
Svilara / V. Veličković / Visit Serbia

Novi Sad je među prvim gradovima van Evropske unije koji je proglašen za Evropsku prijestolnicu kulture i tako postao jedan od 60 gradova koji su ponijeli ovu titulu, njegujući bogatstvo različitosti i interkulturalnost.

Site kulturnestanice.rs, na jednom mjestu obuhvata sve informacije o brojnim umjetničkim i kulturnim programima širom grada koji će biti održani u ovim autentičnim prostorima uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Objavljen roman POLAROID KAUBOJ Refika Hodžića