Novo izdanje MyFrenchFilmFestivala počinje 13. januara

Datum objave
11/01/2023

Novo izdanje MyFrenchFilmFestivala bit će održano od 13. januara do 13. februara 2023. godine. Daniela Elstner, izvršna direktorica UniFrancea, i Serge Toubiana, predsjednik UniFrancea, predstavili su program i žiri ovog 13. izdanja.

Dostupan svima, MyFrenchFilmFestival je osnovan 2010. godine i prvi je online filmski festival na francuskom jeziku.
Potpuno besplatan u Africi, Latinskoj Americi, jugoistočnoj Aziji, Južnoj Koreji, Rumuniji, Rusiji i Ukrajini. Korisnicima interneta bit će dostupni filmovi selekcije na oficijelnoj stranici, ali i na više od 70 VOD platformi, koje će festival predstaviti na međunarodnom nivou.

 

Najbolje od francuskog i frankofonog filma

Ove godine bit će prikazano 29 filmova različitih žanrova i trajanja, koji ilustruju bogatstvo, vitalnost i raznolikost kinematografije na francuskom jeziku. U konkurenciji je 10 dugometražnih i 10 kratkih filmova.

Organiziran već nekoliko godina  MyFrenchFilmFestival nudi posjetiteljima internetskih festivala priliku da otkriju najbolje od francuskog i frankofonog filma, grupisanih u različite teme.

Članovi međunarodnog žirija su Emily Atef (Francuska, Iran), Chie Hayakawa (Japan), Juho Kuosmanen (Finska), Sergei Loznitsa (Ukrajina) i Albert Serra (Španija). Međunarodni žiri će se sastati tokom festivala i izabrati igrani film koji će osvojiti nagradu od 15.000 eura.

International Press Awards dodjeljuje žiri sastavljen od stranih novinara. Ove godine so su: Foteini Alevra, Athens Voice (Grčka), Emilie Gambade, Maverick Life (Južna Afrika), Kong Rithdee, The Bangkok Post (Tajland), Marcelo Stiletano, La Nación (Argentina), Aramide Tinubu, slobodni novinar (Sjedinjene Američke Države), Larisa Turea, Timpul (Moldavija) i Albert Zagt, slobodni novinar (Holandija) sastat će se tokom festivala kako bi glasali za svoj omiljeni kratki film i igrani film.

 

Glasajte za najbolji film

Korisnici interneta također su pozvani da glasaju za svoj omiljeni kratki i dugometražni film na web stranici festivala.

Velika nagrada žirija i Međunarodne novinarske nagrade bit će objavljene 10. februara 2023. Nagrade publike bit će objavljene na kraju festivala 14. februara 2023. godine.

Kratki filmovi će biti dostupni besplatno širom svijeta, dok će dugometražni filmovi biti dostupni na zahtjev za 1,99 € (ili 7,99 € za set filmova).

MyFrenchFilmFestival organizira UniFrance, organizacija odgovorna za promociju francuskog filma i TV sadržaja širom svijeta.

Ima dragocenu podršku zvaničnih partnera, uključujući Vladu Francuske, CNC, Institut Français, Téléfilm Canada, Wallonie Bruxelles Images, kao i brojne medijske partnere.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Melanie Gaydos ruši sve stereotipe o modelingu