Novogodišnji koncert Bečke filharmonije ponovo pred publikom

Release Date
20/12/2021
naslovna fotografija
Filharmonija / Wiener Philharmoniker Dirigent

Koncert Bečke filharmonije (Wiener Philharmoniker) će se tradicionalno održati 1.1.2022. godine. U bogato okićenoj Zlatnoj dvorani Musikvereina će ponovo uživati publika, a ispred malih ekrana gledatelji u više od 90 zemalja.

 Prvi Novogodišnji koncert Bečka filharmonija je izvela 31. decembra 1939, a od 1941. godine se održava svakog 1. januara u godini. Na programu Novogodišnjeg koncerta u januaru 2022. godine će se naći očaravajuće note dinastije Strauss te austrijskih kompozitora Josepha Hellmesbergera mlađeg i Carla Michaela Ziehrera.

Filharmonija / Wiener Philharmoniker

Orkestar će dirigirati maestro Daniel Barenboim. Ovaj argentinsko-izraelski pijanist i dirigent već treći put stoji za pultom Novogodišnjeg koncerta, prvi put 2009. i drugi put 2014. godine. Njegova bliska saradnja s Bečkom filharmonijom seže još od 1965. godine.

Novogodišnji koncert se televizijskim putem prenosi uživo u više od 90 zemalja i privlači milione gledalaca širom svijeta. U bogato okićenoj Zlatnoj dvorani ovaj put će prisustvovati i publika koja će u tu svrhu priložiti potvrdu o vakcinaciji ili preboljenom koronavirusu, a za vrijeme trajanja koncerta će svi nositi FFP2-maske.

Prvog januara 2021. filharmonija je svirala pred virtuelnom publikom i bila nagrađena virtuelnim aplauzom. Taj koncert je u našoj zemlji prenosio javni servis BHRT.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Maja Milinković komponuje za Marca Paula