Novogodišnji koncert Bečke filharmonije ponovo pred publikom

Datum objave
20/12/2021
naslovna fotografija
Filharmonija / Wiener Philharmoniker Dirigent

Koncert Bečke filharmonije (Wiener Philharmoniker) će se tradicionalno održati 1.1.2022. godine. U bogato okićenoj Zlatnoj dvorani Musikvereina će ponovo uživati publika, a ispred malih ekrana gledatelji u više od 90 zemalja.

 Prvi Novogodišnji koncert Bečka filharmonija je izvela 31. decembra 1939, a od 1941. godine se održava svakog 1. januara u godini. Na programu Novogodišnjeg koncerta u januaru 2022. godine će se naći očaravajuće note dinastije Strauss te austrijskih kompozitora Josepha Hellmesbergera mlađeg i Carla Michaela Ziehrera.

Filharmonija / Wiener Philharmoniker

Orkestar će dirigirati maestro Daniel Barenboim. Ovaj argentinsko-izraelski pijanist i dirigent već treći put stoji za pultom Novogodišnjeg koncerta, prvi put 2009. i drugi put 2014. godine. Njegova bliska saradnja s Bečkom filharmonijom seže još od 1965. godine.

Novogodišnji koncert se televizijskim putem prenosi uživo u više od 90 zemalja i privlači milione gledalaca širom svijeta. U bogato okićenoj Zlatnoj dvorani ovaj put će prisustvovati i publika koja će u tu svrhu priložiti potvrdu o vakcinaciji ili preboljenom koronavirusu, a za vrijeme trajanja koncerta će svi nositi FFP2-maske.

Prvog januara 2021. filharmonija je svirala pred virtuelnom publikom i bila nagrađena virtuelnim aplauzom. Taj koncert je u našoj zemlji prenosio javni servis BHRT.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Red Bull Cliff Diving 2019: Rhiannan Iffland i Constantin Popovici najbolji u Mostaru