Olimpijka Alysia Montano u 34. sedmici trudnoće istrčala 800 metara dugu utrku

Iako su mnoge trudnice sklone laganom vježbanju, većina ih većina njih se vjerovatno neće odlučiti za atletičarsku utrku dugu 800 metara. Međutim, to nije bio problem za peterostruku američku prvakinju Alysiju Montano koja se odlučila za utrku u 34. sedmici trudnoće. Trebalo joj je malo više od dvije minute da stigne do cilja, piše EuroSport.

 

Montano-2

 

Iako je na cilj kalifornijske utrke stigla posljednja rekla je uživala sve vrijeme i osjećala se jako dobro. Dodala je kako je trčala tokom cijele trudnoće uz nadzor svog doktora koji je i dozvolio ovu utrku. Iako je ostvarila rezultat 35 seknudi slabiji od njenog rekorda, još uvijek je ne bi stigli mnogi rekreativci.

 

Montano-1

 

Alysia, koja će roditi za nekoliko sedmica, nada se da na ovaj način pomoći ratjerati zablude o vježbanju tokom trudnoće.

 

Naime, glavno pravilo u trudnoći kaže da se ništa bitno ne mijenja naspram prije trudnoće. Nekako je to ljudima prihvatljivo kada je u pitanju npr. pušenje cigareta, ali se često zgražaju kada je u pitanju vježbanje i trčanje. Drugim riječima, ako je žena trčala prije trudnoće, poželjno je da nastavi trčati i tokom trudnoće. Za profesionalnu maratonku prestati trčati u trudnoći otprilike je jednako šoku za organizam kao da žena koja nikad nije trčala proba otrčati maraton u trudnoći.

 

Montano-3

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.