Oliver Frljić, Goran Bogdan i Kornel Mundruczo na festivalu POSTFEST.ba

Release Date
14/12/2020

Pozorišni studentski festival POSTFEST, u organizaciji studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, ove godine će se održati u online formatu, u periodu od 17.  do 20. decembra a u edukativni program dolaze velika rediteljska i glumačka imena. Iako će se festival ove godine održati online, organizatori festivala ne posustaju u želji da naprave festival koji će podići nivo ovakvog studentskog festivala.

Postfest će ove godine ugostiti pozorišnog reditelja Olivera Frljića, inače jednog od najvećih reditelja današnjice koji aktivno radi u Europi, a čije predstave rijetko igraju u Bosni i Hercegovini a kada igraju onda izazivaju veliku pažnju i bivaju zabranjene.  Pored Frljića, u edukativnom program će biti Goran Bogdan koji je nominiran za najveću evropsku nagradu EFA, glumac koji ima uspješnu karijeru a iza sebe niz glavnih uloga na televiziji, filmu i pozorištu.

U program će, kao najveće ime, biti Kornel Mundruczo, pozorišni reditelj koji je trenutno zaposlen u berlinskom Volksbuhne, filmove je premijerno prikazivao na Cannes film festival i festival u Veneciji a film će mu premijerno uskoro biti emitovan na Netflixu. Također, u proramu će biti kasting direktorica Timka Grin koja sarađuje sa najvećim kasting direktorima u svijetu i radila je na filmovima Skyfall, A Perfect Day

– Zahvalni smo na mogućnosti da i ove godine imamo velika imena iz pozorišne i filmske industrije. Vjerujemo da je ovo način na koji možemo oplemeniti naše obrazovanje i biti u korak sa svijetom, izjavio je Zlatko Sofović, direktor festivala

U fokusu festivala jeste studentski dramski tekst. Za regionalnu publiku bit će prikazana scenska čitanja tri studentska teksta. Tekstovi su sa Akademije dramskih umjetnosti Zagreb, Fakulteta dramskih umetnosti Beograd i  Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, a čitat će ih dvanaest studenata i studentica glume sa Akademija iz Zagreba, Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Novog Sada, Beograda i Cetinja. Javna čitanja vodit će studentice treće godine režije sarajevske akademije.  Cijeli program moći će se gledati na web stranici postfest.ba.

Festival su podržali Pro-Budućnost (USAID, CRS),  BH Telecom, Schuler Helfen Leben, Ministarstvo Kulture i Sporta Kantona Sarajevo, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo,  i CKM i Općina Centar Sarajevo.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Dvorac Neuschwanstein: Dokaz da se snovi ostvaruju