Oliver Frljić, Goran Bogdan i Kornel Mundruczo na festivalu POSTFEST.ba

Pozorišni studentski festival POSTFEST, u organizaciji studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, ove godine će se održati u online formatu, u periodu od 17.  do 20. decembra a u edukativni program dolaze velika rediteljska i glumačka imena. Iako će se festival ove godine održati online, organizatori festivala ne posustaju u želji da naprave festival koji će podići nivo ovakvog studentskog festivala.

Postfest će ove godine ugostiti pozorišnog reditelja Olivera Frljića, inače jednog od najvećih reditelja današnjice koji aktivno radi u Europi, a čije predstave rijetko igraju u Bosni i Hercegovini a kada igraju onda izazivaju veliku pažnju i bivaju zabranjene.  Pored Frljića, u edukativnom program će biti Goran Bogdan koji je nominiran za najveću evropsku nagradu EFA, glumac koji ima uspješnu karijeru a iza sebe niz glavnih uloga na televiziji, filmu i pozorištu.

U program će, kao najveće ime, biti Kornel Mundruczo, pozorišni reditelj koji je trenutno zaposlen u berlinskom Volksbuhne, filmove je premijerno prikazivao na Cannes film festival i festival u Veneciji a film će mu premijerno uskoro biti emitovan na Netflixu. Također, u proramu će biti kasting direktorica Timka Grin koja sarađuje sa najvećim kasting direktorima u svijetu i radila je na filmovima Skyfall, A Perfect Day

– Zahvalni smo na mogućnosti da i ove godine imamo velika imena iz pozorišne i filmske industrije. Vjerujemo da je ovo način na koji možemo oplemeniti naše obrazovanje i biti u korak sa svijetom, izjavio je Zlatko Sofović, direktor festivala

U fokusu festivala jeste studentski dramski tekst. Za regionalnu publiku bit će prikazana scenska čitanja tri studentska teksta. Tekstovi su sa Akademije dramskih umjetnosti Zagreb, Fakulteta dramskih umetnosti Beograd i  Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, a čitat će ih dvanaest studenata i studentica glume sa Akademija iz Zagreba, Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Novog Sada, Beograda i Cetinja. Javna čitanja vodit će studentice treće godine režije sarajevske akademije.  Cijeli program moći će se gledati na web stranici postfest.ba.

Festival su podržali Pro-Budućnost (USAID, CRS),  BH Telecom, Schuler Helfen Leben, Ministarstvo Kulture i Sporta Kantona Sarajevo, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo,  i CKM i Općina Centar Sarajevo.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Billy Andol predstavio spot za pjesmu INDIJA