Otagi Nenbutsu-Ji: Budistički hram sa simpatičnim skulpturama

Otagi Nenbutsu-Ji je budistički hram u Kyotu u Japanu, poznat po svojim Rakan kamenim figurama sa zadovoljnim i veselim izrazima lica.

 

Otagi Nenbutsu-ji 8

 

Hram se prvobitno zvao Otagi-ji hram, jer je sagrađen u predjelu Otagi (centralni dio današnjeg Kyota) po nalogu tadašnje carice Shotoku (718.-770.) u drugoj polovini 8. vijeka. Hram okružuje više od 1200 kamenih figura uklesanih u kamenu. Svaka od figura predstavlja Rakan, učenike Buddhe koji su dostigli krajnji stupanj duhovnog razvoja. Na početku Heian perioda (794.-1192.) hram je poplavila rijeka Kamo. Kasnije ga je obnovio svećenik Tendai sekte, da bi opet kasnije u građanskom ratu bio srušen.

 

Otagi Nenbutsu-ji 1 Otagi Nenbutsu-ji 2

 

Na današnju lokaciju se preselio 1922. godine, a samo 30-ak godina kasnije ga je uništio tajfun. U čast tridesetogodišnje obnove hrama koja je okončana 1981. godine, hramu je donirano više od 1200 Rakan skulptura.

 

Otagi Nenbutsu-ji 4 Otagi Nenbutsu-ji 5 Otagi Nenbutsu-ji 6 Otagi Nenbutsu-ji 7 Otagi Nenbutsu-ji otagi_nenbustsu_ji otagi_nenbutsu_ji

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Otkrivamo ko su članovi žirija Sarajevo Photography Festivala