Otagi Nenbutsu-Ji: Budistički hram sa simpatičnim skulpturama

Otagi Nenbutsu-Ji je budistički hram u Kyotu u Japanu, poznat po svojim Rakan kamenim figurama sa zadovoljnim i veselim izrazima lica.

 

Otagi Nenbutsu-ji 8

 

Hram se prvobitno zvao Otagi-ji hram, jer je sagrađen u predjelu Otagi (centralni dio današnjeg Kyota) po nalogu tadašnje carice Shotoku (718.-770.) u drugoj polovini 8. vijeka. Hram okružuje više od 1200 kamenih figura uklesanih u kamenu. Svaka od figura predstavlja Rakan, učenike Buddhe koji su dostigli krajnji stupanj duhovnog razvoja. Na početku Heian perioda (794.-1192.) hram je poplavila rijeka Kamo. Kasnije ga je obnovio svećenik Tendai sekte, da bi opet kasnije u građanskom ratu bio srušen.

 

Otagi Nenbutsu-ji 1 Otagi Nenbutsu-ji 2

 

Na današnju lokaciju se preselio 1922. godine, a samo 30-ak godina kasnije ga je uništio tajfun. U čast tridesetogodišnje obnove hrama koja je okončana 1981. godine, hramu je donirano više od 1200 Rakan skulptura.

 

Otagi Nenbutsu-ji 4 Otagi Nenbutsu-ji 5 Otagi Nenbutsu-ji 6 Otagi Nenbutsu-ji 7 Otagi Nenbutsu-ji otagi_nenbustsu_ji otagi_nenbutsu_ji

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U Japanu možete iznajmiti porodicu