Otvaranje izložbe fotografija MOVING FORWARD fotografa Alexa Elena

Nakon što je u prepunoj sali kina Meeting Point, uz gromoglasan aplauz, održana još jedna projekcija filma Screem for me Sarajevo, te održan razgovor sa ekipom filma, u subotu će, 20. aprila, okviru Modula Memorije 2019, u Umjetničkoj galeriji BiH biti otvorena izložba fotografa Moving forward, Alexa Elene, sa početkom u 20 sati.

 

Upravo je Elena jedan od aktera filma i jedan od muzičara koji je 1994, u sred rata u BiH, došao u opkoljeno Sarajevo i u BKC-u održao koncert sa Bruceom Dickinsonom. Elena se zahvalio Sarajlijama i Sarajkama na toplom dočeku i rekao kako je on taj koji bi nama trebao pljeskati nakon svega što se dogodilo. Za mene je Sarajevo mjesto gdje se osjećam kao kod kuće, a vi ste moji prijatelji. Vi ste heroji, vi ste preživjeli rat!

 

Projekcija filma Scream for me Sarajevo

 

Izložba koja će u subotu biti otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH je svojevrsna retrospektiva njegovih dosadašnjih radova i njegovog odnosa prema ljudima i svijetu. Elena kaže kako želi svojim fotografijama slaviti različitost, ljepotu i mir.

 

Još od djetinjstva, pokretačka sila moje znatiželje oduvijek je bilo “nastaviti dalje”. Nastavljati dalje od životne stagnacije. Nastavljati dalje s jedinstvenom namjerom učenja i primjenjivanja tog znanja kako bih pomogao učiniti svijet boljim mjestom. Nastavljati dalje s mojom muzikom i svojom kamerom kako bih uhvatio trenutke zamrznute u vremenu. Ova retrospektiva mog rada je putovanje kroz ovo što grabi moju pažnju i golica moju znatiženju. Dok prolazim kroz ove avanture postajem potpuno slijep, naoružan osmijehom i kamerom. Jednostavni ljudi koji pričaju jednostavne priče koje često bivaju zaboravljene. Dozvoljavam im da mi pokažu put. Počašćen sam, te se nalazim skroman pred šansom da predstavim ovu izložbu u gradu poput Sarajeva. Gradu koji me je promijenio u čovjeka koji sam danas. Gradu koji me je naučio smislu života. Gradu čiji su stanovnici postali moji najbliži prijatelji, braća i sestre.

 

Ono što je za ovu izložbu posebno značajno jeste da je izložba humanitarnog karaktera. Alexov rad je često vezan upravo za rad sa djecom i za humanitarn rad pa će tako i ovaj put, u saradnji sa Modulom Memorije, njegova umjetnost pomoći onima kojima je to potrebno. Fotografije koje budu izložene u Galeriji, posjetitelji i posjetiteljke će moći da kupe po narudžbi, u različitim dimenzijama, a novac od prodatih fotografija ide u ruke Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

 

Još jednom napominjemo da je ulaz na sve programe Modula Memorije, osim repertoarskih predstava, slobodan!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Qahera, egipatska superjunakinja u borbi protiv nepravde