Otvorena izložba ARKTIČKE SUDBINE fotografa NICOLASA MINGASSONA

Jučer je u u Zemaljskom muzeju u Sarajevu upriličena izložba fotografija Arktičke sudbine fotografa Nicolasa Mingassona.

 

Dolgani iz sjevernog Taymyra su jedna od najizoliranijih zajednica u ruskom Arktiku. Iako je većina ovoga naroda sobova i stočara došla tamo jako davno, neke porodice su ostale i bave se nomadskim stočarstvom živeći u skladu sa sezonskim kretanjima svojih stada.

 

ARKTIČKE SUDBINE (9)

 

Izložbu su podržali Francuska ambasada u Sarajevu, Francuski institut u Sarajevu, Unesco i Zemaljski muzej u Sarajevu, koji je jučer proslavio 129. rođendan.

 

///

Nicolas Mingasson je fotograf i novinar. Od 1995. godine redovno je posjećivao poluostrvo Taymyr i jedan je od tek nekoliko novinara koji su tamo boravili. Radovi Nicolasa Mingassona bave se svakodnevnim životom muškaraca i žena u ekstremnim uslovima, ljudima čije su sudbine pogođene ratom (Bosna, Ruanda, Afganistan) ili domorodačkim stanovništvom na Arktiku.
U okviru programa Četvrta međunarodna polarna godina 2008. (Fourth International Polar Year) radio je na dugoročnom foto-projektu na ruskom Arktiku. Fotografije iz serije Čuvari Arktika svake sedmice su prekrivale stranice francuskog lista Libération, a na internetu su pregledane stotinama hiljada puta. Iste godine izlagao je fotografije Polarniks kao dio izložbe o polarnim zemljama, na ogradi zgrade francuskog Senata u parku Luxembourg u Parizu (bio je i kustos ove izložbe).
Nakon dužeg predaha u Afganistanu vratio se u Talmyr da snima Portrete Arktika, seriju filmskih portreta na temu sjećanja i kulture. Fotografije sadržane u SUDBINI DOLGANA dio su istog projekta. Nicolas je svoje radove mnogo puta izlagao u Francuskoj i u inostranstvu. Radio je za časopise kao što su Le Figaro, VSD i Paris Match, a njegova djela objavljivali su izdavači Plon, Acropole, Éditions Jean di Sciullo i Belles lettres.

 

 

ARKTIČKE SUDBINE (6)ARKTIČKE SUDBINE (1) ARKTIČKE SUDBINE (7) ARKTIČKE SUDBINE (8) ARKTIČKE SUDBINE (2) ARKTIČKE SUDBINE (3) ARKTIČKE SUDBINE (10) ARKTIČKE SUDBINE (11) ARKTIČKE SUDBINE (12) ARKTIČKE SUDBINE (13)

 

foto_Ivana Belančić/FBL

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Upoznajte GLI, mačku koja 14 godina živi u Aja Sofiji