Ovako je Željezno prijestolje R.R. Martina zapravo trebalo izgledati

Željezno prijestolje (Iron Throne) jedan je od prepoznatljivih simbola fantasy serijala Game of Thrones, međutim, u seriji uopće ne izgleda onako kako ga je George R.R. Martin zamislio.

 

Iron throne-3

 

Prijestolje, na kojem sjede kraljevi Sedam kraljevstava, postalo je jedna od ikona iznimno popularne serije Game of Thrones. Iako izgleda prilično neudobno, najveći je simbol moći i pravog vladara carstva, te sjediti u njemu znači biti na vrhu hranidbenog lanca. Kako historija tih krajeva kaže, prijestolje je dao izraditi prvi kralj, Aegon Targaryen, i to od mačeva protivnika koji su mu se predali. Hladno je to i neudobno mjesto za sjediti, ali mora biti tako, kako bi kralja podsjećalo da vladati nikada ne smije biti lagano.

 

Mnogi će fanovi, na spomen serije, među prvim motivima spomenuti upravo legendarno prijestolje, no “tata” cijele te priče, George R.R. Martin priznaje da prijestolje uopće nije zamišljao na taj način. Nije da mu se ne sviđa, štoviše, ali jednostavno nije to to.

 

To nije ono Željezno prijestolje koje ja vidim dok pišem Winds of Winter. To nije Željezno prijestolje koje želim da moji čitatelji vide. Način na koji je prijestolje opisano u knjigama… OGROMNO, nabreklo, crno i izvijeno, sa strmim željeznim stepnicama ispred, te visokim sjedištem s kojeg kralj gleda na svoje podanike… moje prijestolje je pogrbljena zvijer koja se nadvija nad dvoranu, ružno i asimetrično…, rekao je.

 

Kako to prijestolje onda zapravo izgleda? Evo, upravo ovako!

 

iron throne

 

 

Martin kaže da je umjetnik Mark Simonetti gotovo savršeno pogodio ono što je on sam imao u glavi, te da je upravo njegova interpretacija pun pogodak. Hiljade mačeva rastaljenih u vatri iz usta zmaja Baleriona i spojenih u jednu amorfnu masu, šiljci koji vire sa svih strana, grandioznost koja izaziva strahopoštovanje…Međutim, zašto onda ne gledamo tog behemota, nego onu malu, okrnjenu sjedalicu?

 

Razlog je, kažu u HBO, čisto produkcijske prirode. Naime, izraditi, upotrebljavati i skladištiti tako veliku stvar jednostavno nije moguće u studijima u kojima se serija snima, a izgradnja novih i većih prostorija, samo kako bi se taj detalj što vjernije dočarao, očigledno im se ne isplati. Stoga su donjeli odluku da će ići na manje grandioznu varijantu, koja nam, iskreno, niti najmanje nije smetala, do sada… kada nam je Martin bacio ‘bubu u uho’ što smo zapravo trebali imati. Stvarno, nakon onoga što je učinio nekim od svojih glavnih junaka, sve više vjerujemo da je frajer jedan vrlo, vrlo zao čovjek!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Magični izlog u Splitskoj 84 u Mostaru