Piaggio Gita – samohodni autonomni kofer

Talijanski proizvođač vozila Piaggio proslavio se motociklom Vespa, no ne spava na staroj slavi. Njihovi su stručnjaci, izdvojeni u američku kompaniju Piaggio Fast Forward, osmislili i predstavili autonomni kofer – tj. robotsko vozilo koje može slijediti svojeg vlasnika i za njime po gradu voziti njegovu prtljagu ili druge potrebne mu predmete, piše Bug.

 

piaggio-gita

 

Gita, kako je ime ovom neobičnom robotu, kreće se na dva velika točka poput Segwaya, a u prtljažniku zapremnine oko 32 litra može prevoziti i do 20 kilograma tereta. Napredni senzori prepoznaju kretanje vlasnika i slijede ga, krećući se ukorak s njime. Senzori su zaduženi za praćenje vlasnika i izbjegavanje prepreka, a ugrađeno računalo u stanju je i zapamtiti rutu kretanja te je po potrebi ponoviti i bez ljudske pratnje – postajući time dostavni robot ukoliko je potrebno.

 

piaggio-gita 3

 

Namjera ovog proizvoda je promovirati hodanje i općenito gradsku mobilnost bez automobila, te pokazati na koje su sve načine autonomni roboti spremni pomoći ljudima u svakodnevnim zadaćama. Prvi koncept Gite predstavljen je još prošle godine, a Piaggio sada poziva sve zainteresirane da se prijave na listu beta testera i među prvima isprobaju potpuno funkcionalan proizvod.

 

O cijeni još ne govore, ali navode da bi se Gita u prodaji mogla naći nekad tokom 2019. godine.

 

piaggio-gita 1

 

test u cjelosti preuzet sa bug.hr

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
5 stvari koje biste trebali znati o novom pametnom satu Samsung Galaxy Watch3