Piaggio Gita – samohodni autonomni kofer

Talijanski proizvođač vozila Piaggio proslavio se motociklom Vespa, no ne spava na staroj slavi. Njihovi su stručnjaci, izdvojeni u američku kompaniju Piaggio Fast Forward, osmislili i predstavili autonomni kofer – tj. robotsko vozilo koje može slijediti svojeg vlasnika i za njime po gradu voziti njegovu prtljagu ili druge potrebne mu predmete, piše Bug.

 

piaggio-gita

 

Gita, kako je ime ovom neobičnom robotu, kreće se na dva velika točka poput Segwaya, a u prtljažniku zapremnine oko 32 litra može prevoziti i do 20 kilograma tereta. Napredni senzori prepoznaju kretanje vlasnika i slijede ga, krećući se ukorak s njime. Senzori su zaduženi za praćenje vlasnika i izbjegavanje prepreka, a ugrađeno računalo u stanju je i zapamtiti rutu kretanja te je po potrebi ponoviti i bez ljudske pratnje – postajući time dostavni robot ukoliko je potrebno.

 

piaggio-gita 3

 

Namjera ovog proizvoda je promovirati hodanje i općenito gradsku mobilnost bez automobila, te pokazati na koje su sve načine autonomni roboti spremni pomoći ljudima u svakodnevnim zadaćama. Prvi koncept Gite predstavljen je još prošle godine, a Piaggio sada poziva sve zainteresirane da se prijave na listu beta testera i među prvima isprobaju potpuno funkcionalan proizvod.

 

O cijeni još ne govore, ali navode da bi se Gita u prodaji mogla naći nekad tokom 2019. godine.

 

piaggio-gita 1

 

test u cjelosti preuzet sa bug.hr

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Google for Nonprofits od sada dostupan i u Bosni i Hercegovini