PlayUK svečano otvoren u Sarajevu i još pet gradova regije filmom T2 TRAINSPOTTING

Festival novog britanskog filma PlayUK, u organizaciji British Councila koji se održava od 16. do 19. februara, okupit će filmsku publiku u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani na premijerama deset igranih i dokumentarnih filmova aktuelne britanske produkcije. Prog dana Festivala prikazan je film T2 Trainspotting.

 

 

Dokumentarni film o uticaju britanske muzike Čovjek iz Mo’Waxa (The Man from Mo’Waxa), komedija o odrastanju Vještine odrastanja (Adult Life Skills), snažna drama Una, dokumentarac o širenju džihada u savremenom svijetu Priznanje (The Confession), samo su neki od intrigantnih naslova koji će publici širom regije omogućiti da otkrije nove snage britanskog filma.

 

Reditelj Derrick Borte u filmu London Town oslikava život radničke klase u predgrađima Londona tokom 1979. godine. Porodice sklapaju kraj sa krajem, a nezaposlenost raste iz dana u dan. Četrnaestogodišnji Shay Baker odrasta brzo, dok se cijela porodica bori da ostane na površini i ne potone. Nakon što mu stigne kaseta sa najnovijom muzikom iz Londona, zvuci sastava The Clash ga zarobljavaju svojom sirovom energijom i odvlače u novi svijet.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pzysZI-1LN8&t=15s[/youtube]

 

Snažna drama Una je debitantski film reditelja Benedicta Andrewsa. Zasnovana na predstavi Blackbird Davida Harrowera, Una donosi emotivnu priču o mladoj ženi koja kreće u potragu za svojom prošlošću. Sa očajničkom željom da sazna da li još uvijek znači nešto Rayu, Una će se uputiti na njegovo radno mjesto i suočiti ga sa bolnom prošlošću koja je proganja. Njihov susret nakon 15 godina otvorit će brojne rane i neriješene dileme, a potisnute strasti i žudnje će isplivati. Gomila laži, zabranjena ljubav i nenadani susret prijete da poremete njihove živote. Uloge tumače Rooney Mara, Ben Mendelsohn i Riz Ahmed.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QSpZBmnamhg[/youtube]

 

Priznanje (The Confession) prvi je dugometražni dokumentarac Ashishija Ghadialija. Film prati Mozzama Begga, muslimana iz Engleske koji je iskusio brojne sukobe. Od pružanja podrške mudžahedinima, preko zatočeništva u zatvorima Bagram u Afganistanu i Gvantanamu, pobunjeničkih obuka u kampovima u Siriji, do zatvorskih ćelija Belmarša u Britaniji, Mozzam Begg iz prve ruke priča o širenju džihada u današnjem svijetu i reakciji Zapada.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=D2zusq-BDbM[/youtube]

 

Justine (Brie Larson) organizuje sastanak između dvojice Iraca (Cillian Murphy, Michael Smiley) i bande koju predvode Vernon (Sharlto Copley) i Ord (Armie Hammer) u napuštenom skladištu u Bostonu, sedamdesetih godina prošlog vijeka. Pritisak na sastanku se povećava, jer oružje koje se prodaje nije ispravno, a ispaljuje se metak i kada nije planirano… Uslijedit će borba za preživljavanje tokom sat i po trajanja filma Unakrsna vatra (Free Fire). Martin Scorsese i Emma Tillinger Koskoff su izvršni producenti filma, dok režiju potpisuje reditelj Ben Wheatley.

 

Bobby Sands: 66 dana (Bobby Sands: 66 days) je priča o svakodnevnici u centru turbulentnog i tragičnog sukoba, koja se pretvara u nevjerovatnu priču mladog idealiste koji se izgladnio do smrti kako bi sačuvao integritet republikanskog pokreta kojem je vjerno služio. Film pokazuje kako je Sands postao tvorac sopstvene sudbine i prati njegov uspon do statusa svjetske historije.

 

U ljeto 1983. godine, samo nekoliko dana prije rođenja svog prvog sina, pisac i teolog John Hull je oslijepio. Da bi ponovo našao smisao života, počeo je da vodi dnevnik na kasetama. Filmsko remek djelo Bilješke o sljepilu(Notes on Blindness) istražuje unutrašnji svijet sljepila, oslanjajući se na originalne snimke Johna Hulla i prikazuje sljepilo koje obuhvata snove, sjećanja i maštovit život.

 

U centru komedije Vještine odrastanja (Adult Life Skills) je Anna, koja se približava tridesetoj godini, a živi kao pustinjak u maminoj bašti i snima video materijale u kojima su glumci njeni palčevi. Univerzalna priča o samopouzdanju i dostojanstvu, nasmijaće i najtvrđa srca, ali i postaviti pitanje Kako pronaći mir sam sa sobom?

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cyEe6cXU-v8[/youtube]

 

Na programu PlayUK naći će se i dokumentarni film Čovjek iz Mo’Waxa (The Man from Mo’Waxa) , koji prikazuje izvanredan život i karijeru DJ ikone, muzičkog producenta James Lavellea. U glavnim ulogama pojavljuju se DJ Shadow, 3D iz sastava Massive Attack, Futura, Ian Brown, Grandmaster Flash i Josh Homme.

 

Četverodnevni festival novog britanskog filma PlayUK donosi i film Najbolje od njih (Their Finest), koji predstavlja duhovit i romantičan prikaz mlade žene koja pronalazi svoj put, u haosu rata, ali ujedno otkriva i filmove. Glavna junakinja Catrin (Gemma Arterton) 1940. godine u Londonu, radi kao scenarista i pokušava da organizuje glumce i filmsku ekipu, kako bi snimila film koji će da istovremeno podigne raspoloženje nacije, ali i inspiriše Ameriku da uđe u rat.

 

 

Filmovi koji će biti prikazani tokom četiri dana, u šest gradova Zapadnog Balkana u okviru festivala PlayUK slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da se pronađu pravi odgovori i rješenja u teškim vremenima. Cjelokupan program festivala dostupan je na oficijelnoj stranici British Councila.

 

Pogledajte kako je bilo na premijeri filma Trainspotting 2 u Sarajevu, ali zavirite i malo i u ostale gradove.

 

Beograd 2
Beograd, Srbija
Beograd
Beograd, Srbija
Crna Gora
Podgorica, Crna Gora 
Podgorica, Crna Gora
Podgorica, Crna Gora
Prizren, Kosovo
Prizren, Kosovo
Prizren, Kosovo
Prizren, Kosovo
Skoplje, Makedonija
Skoplje, Makedonija
Skoplje, Makedonija
Skoplje, Makedonija

 

Tirana, Albanija
Tirana, Albanija
Tirana, Albanija
Tirana, Albanija

 

Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sarajevo 1
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sarajevo 2
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sarajevo 3
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sarajevo 4
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sarajevo 6
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U Španiji se otvara THE SHIRE park