PLUSMINUS: Simbioza kreativnih svjetova Ene Dujmović i Borisa Majstorovića

Mlada dizajnerica i umjetnica Ena Dujmović nedavno je predstavila modnu kolekciju Plusminus koja je nastala u saradnji sa grafičarem Borisom Mjastorovićem. Kolekcija je inspirirana radovima umjetnika koji mnogo posvećuju svom crtežu, u njega unose priču, sebe, svoju emociju, crtež je za njih mnogo važan, on ih opisuje, o njima govori.

 

Vrlo je često da isti crteži ostaju u sličnim formatima, vertikalnom i horizontalnom, to im daje vid okvira ili ograničenja koje sami sebi postavljaju. Ideja ove kolekcije i moja ideja kao dizajnera je saradnja sa umjetnicima koji imaju zanimljivu likovnost i priču koja stoji iza njihovog rada. Želim postaviti umjetničko djelo u drugačiju formu i dati mu dodatnu dimenziju kroz medij mode i dizajna. Tako je nastao zajednički projekat s grafičarem Borisom Majstorovićem. Ideja je stvaranje simbioze dva različita svijeta, njegovog i mog, naglasila je Ena.

 

Cilj je bio da se onome što je inače klasični pattern koji ukrašava neki kroj da stvarna umjetnička i simbolička vrijednost te da pri tome vizualna slika bude zanimljivija.

 

Serija grafika pod nazivom Ljepota zvjeri umjetnika Borisa Majstorovića savršeno se ukalapala u ovu ideju i njen smisao. Njegove grafike same po sebi prate ideju mijenjanja grafike kroz različite oblike. Ono što je specifično u ovom radu jeste da su grafike nakon tradicionalne izrade u bakropisu digitalizovane i doživljavaju transformaciju u nove verzije same sebe, što najbolje govori o promijenjivosti umjetničkog medija i otvara se mogućnost da se njegov rad transformira iz jednog oblika u drugi, iz nečeg što je plošno u trodimenzionalno. Tim slijedom dolazimo do finalnog produkta. Koncept Plusminusa jeste krojenje samog crteža ili grafike, cijeli kroj osmišljen je tako da prati crtež i ne prekida se već teče kroz kreirani komad i prostor, kaže Ena.

 

Plusminus kao nosiva umjetnost može biti shvaćena kao komad mode koji dobro izgleda a istovremeno i kao galerijska umjetnost, ali ipak suština rada je da se nosi, mijenja, živi sopstveni život djela, da komunicira i postavlja trend.

 

 

PlusMinus (1)
foto_Senka Mušić; model_ Asja Fazladžić
PlusMinus (3)
foto_Senka Mušić; model_ Asja Fazladžić
PlusMinus (4)
foto_Senka Mušić; model_ Asja Fazladžić
PlusMinus (6)
foto_Senka Mušić; model_Sara Josipović
PlusMinus (7)
foto_Senka Mušić; model_Sara Josipović
PlusMinus (8)
foto_Lejla Emrić; model_Sara Josipović
PlusMinus (9)
foto_Lejla Emrić; model_Sara Josipović
PlusMinus (10)
foto_Lejla Emrić; model_Asja Fazladžić
PlusMinus (11)
foto_Lejla Emrić; model_Asja Fazladžić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Sve cipele Kat Von D