PLUSMINUS: Simbioza kreativnih svjetova Ene Dujmović i Borisa Majstorovića

Mlada dizajnerica i umjetnica Ena Dujmović nedavno je predstavila modnu kolekciju Plusminus koja je nastala u saradnji sa grafičarem Borisom Mjastorovićem. Kolekcija je inspirirana radovima umjetnika koji mnogo posvećuju svom crtežu, u njega unose priču, sebe, svoju emociju, crtež je za njih mnogo važan, on ih opisuje, o njima govori.

 

Vrlo je često da isti crteži ostaju u sličnim formatima, vertikalnom i horizontalnom, to im daje vid okvira ili ograničenja koje sami sebi postavljaju. Ideja ove kolekcije i moja ideja kao dizajnera je saradnja sa umjetnicima koji imaju zanimljivu likovnost i priču koja stoji iza njihovog rada. Želim postaviti umjetničko djelo u drugačiju formu i dati mu dodatnu dimenziju kroz medij mode i dizajna. Tako je nastao zajednički projekat s grafičarem Borisom Majstorovićem. Ideja je stvaranje simbioze dva različita svijeta, njegovog i mog, naglasila je Ena.

 

Cilj je bio da se onome što je inače klasični pattern koji ukrašava neki kroj da stvarna umjetnička i simbolička vrijednost te da pri tome vizualna slika bude zanimljivija.

 

Serija grafika pod nazivom Ljepota zvjeri umjetnika Borisa Majstorovića savršeno se ukalapala u ovu ideju i njen smisao. Njegove grafike same po sebi prate ideju mijenjanja grafike kroz različite oblike. Ono što je specifično u ovom radu jeste da su grafike nakon tradicionalne izrade u bakropisu digitalizovane i doživljavaju transformaciju u nove verzije same sebe, što najbolje govori o promijenjivosti umjetničkog medija i otvara se mogućnost da se njegov rad transformira iz jednog oblika u drugi, iz nečeg što je plošno u trodimenzionalno. Tim slijedom dolazimo do finalnog produkta. Koncept Plusminusa jeste krojenje samog crteža ili grafike, cijeli kroj osmišljen je tako da prati crtež i ne prekida se već teče kroz kreirani komad i prostor, kaže Ena.

 

Plusminus kao nosiva umjetnost može biti shvaćena kao komad mode koji dobro izgleda a istovremeno i kao galerijska umjetnost, ali ipak suština rada je da se nosi, mijenja, živi sopstveni život djela, da komunicira i postavlja trend.

 

 

PlusMinus (1)
foto_Senka Mušić; model_ Asja Fazladžić
PlusMinus (3)
foto_Senka Mušić; model_ Asja Fazladžić
PlusMinus (4)
foto_Senka Mušić; model_ Asja Fazladžić
PlusMinus (6)
foto_Senka Mušić; model_Sara Josipović
PlusMinus (7)
foto_Senka Mušić; model_Sara Josipović
PlusMinus (8)
foto_Lejla Emrić; model_Sara Josipović
PlusMinus (9)
foto_Lejla Emrić; model_Sara Josipović
PlusMinus (10)
foto_Lejla Emrić; model_Asja Fazladžić
PlusMinus (11)
foto_Lejla Emrić; model_Asja Fazladžić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Raf Simons predstavio prvu kampanju za Calvin Klein