Počeo projekt Digital Cities

Projekt Digital Cities, koji implementiraju British Council i britanska Vlada, predstavljen je u budvanskom hotelu Splendid, što je u isto vrijeme bio i zvanični početak njegove realizacije. Cilj projekta je povezivanje kreativnih centara i habova, start-upa, malih i srednjih preduzeća iz kreativnih industrija, tehnologije i obrazovanja, ali i lokalnih samouprava gradova Zapadnog Balkana sa kolegama i partnerima iz Velike Britanije. Ovaj oblik povezivanja je istovremeno i početak buduće saradnje i zajedničkih projekata.

 

Gavin Vessey, zamjenik sefa misije u Britanskoj ambasadi u Crnoj Gori
Gavin Vessey, zamjenik sefa misije u Britanskoj ambasadi u Crnoj Gori

Projekt su predstavili Gavin Vessey, zamjenik šefa misije u Britanskoj ambasadi u Crnoj Gori, i Larisa Halilović, direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini i direktorica projekta Digitalni gradovi. Jednodnevna konferencija pružila je učesnicima priliku da saznaju više o najnovijim trendovima u ovoj oblasti i primjerima dobre prakse iz Velike Britanije. Posebnu pažnju privuklo je predavanje koje je održao John Newbigin, generalni direktor organizacije Creative England i jedan od pionira u razvoju kreativnih industrija.

 

John Newbigin, generalni direktor organizacije Creative England
John Newbigin, generalni direktor organizacije Creative England

 

Projekt Digitalni gradovi doprinosi razvoju znanja i vještina u području strateškog i poslovnog razvoja, planiranja i umrežavanja, te stimulira kapacitete i vještine lidera digitalnih habova i kompanija. Predstavnici odabranih digitalnih centara će imati priliku da se povežu sa lokalnim samoupravama i razmjene iskustva. Razvoj zajedničkih projekata sa partnerima iz Velike Britanije, koji rade u području digitalizacije gradskih uprava, obrazovanja i kreativnih industrija bit će još jedna prednost ovog programa.

 

Velika mi je čast smo u mogućnosti da realizujemo tako važan projekat, koji ima za cilj povezivanje odabranih kreativnih centara Zapadnog Balkana sa kreativnim centrima iz Velike Britanije. Projekat će doprinijeti razvoju primjene digitalnih tehnologija, s naglaskom na inovacije u kreativnim industrijama te korištenje tehnologija u obrazovanju, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u Velikoj Britaniji, izjavila je ovim povodom Larisa Halilović, direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini i direktorica projekta Digitalni gradovi.

 

Larisa Halilović, direktorka British Council-a u Bosni i Hercegovini i projekta Digitalni gradovi
Larisa Halilović, direktorka British Council-a u Bosni i Hercegovini i projekta Digitalni gradovi

 

Projekt Digitalni gradovi trajat će do kraja marta, a učesnici će imati priliku da se ponovo sastanu od 21. do 24. februara 2018. godine u Srbiji. Tokom narednog susreta, fokus će biti na razvijanju kapaciteta organizacija i njihovom umrežavanju, uz prisustvo eksperata sa Zapadnog Balkana i iz Ujedinjenog Kraljevstva. Finale projekta, kom će prisustvovati svi učesnici, bit će održano krajem marta u Velikoj Britaniji, dok će predstavnici kreativnih centara sa Zapadnog Balkana biti u prilici da posjete svoje kolege i partnere širom Engleske tokom cijelog trajanja programa.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Portal DOKTOR KAD MI TREBA za online komunikaciju s ljekarima, bilo kada i bilo gdje