Počeo projekt Digital Cities

Projekt Digital Cities, koji implementiraju British Council i britanska Vlada, predstavljen je u budvanskom hotelu Splendid, što je u isto vrijeme bio i zvanični početak njegove realizacije. Cilj projekta je povezivanje kreativnih centara i habova, start-upa, malih i srednjih preduzeća iz kreativnih industrija, tehnologije i obrazovanja, ali i lokalnih samouprava gradova Zapadnog Balkana sa kolegama i partnerima iz Velike Britanije. Ovaj oblik povezivanja je istovremeno i početak buduće saradnje i zajedničkih projekata.

 

Gavin Vessey, zamjenik sefa misije u Britanskoj ambasadi u Crnoj Gori
Gavin Vessey, zamjenik sefa misije u Britanskoj ambasadi u Crnoj Gori

Projekt su predstavili Gavin Vessey, zamjenik šefa misije u Britanskoj ambasadi u Crnoj Gori, i Larisa Halilović, direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini i direktorica projekta Digitalni gradovi. Jednodnevna konferencija pružila je učesnicima priliku da saznaju više o najnovijim trendovima u ovoj oblasti i primjerima dobre prakse iz Velike Britanije. Posebnu pažnju privuklo je predavanje koje je održao John Newbigin, generalni direktor organizacije Creative England i jedan od pionira u razvoju kreativnih industrija.

 

John Newbigin, generalni direktor organizacije Creative England
John Newbigin, generalni direktor organizacije Creative England

 

Projekt Digitalni gradovi doprinosi razvoju znanja i vještina u području strateškog i poslovnog razvoja, planiranja i umrežavanja, te stimulira kapacitete i vještine lidera digitalnih habova i kompanija. Predstavnici odabranih digitalnih centara će imati priliku da se povežu sa lokalnim samoupravama i razmjene iskustva. Razvoj zajedničkih projekata sa partnerima iz Velike Britanije, koji rade u području digitalizacije gradskih uprava, obrazovanja i kreativnih industrija bit će još jedna prednost ovog programa.

 

Velika mi je čast smo u mogućnosti da realizujemo tako važan projekat, koji ima za cilj povezivanje odabranih kreativnih centara Zapadnog Balkana sa kreativnim centrima iz Velike Britanije. Projekat će doprinijeti razvoju primjene digitalnih tehnologija, s naglaskom na inovacije u kreativnim industrijama te korištenje tehnologija u obrazovanju, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u Velikoj Britaniji, izjavila je ovim povodom Larisa Halilović, direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini i direktorica projekta Digitalni gradovi.

 

Larisa Halilović, direktorka British Council-a u Bosni i Hercegovini i projekta Digitalni gradovi
Larisa Halilović, direktorka British Council-a u Bosni i Hercegovini i projekta Digitalni gradovi

 

Projekt Digitalni gradovi trajat će do kraja marta, a učesnici će imati priliku da se ponovo sastanu od 21. do 24. februara 2018. godine u Srbiji. Tokom narednog susreta, fokus će biti na razvijanju kapaciteta organizacija i njihovom umrežavanju, uz prisustvo eksperata sa Zapadnog Balkana i iz Ujedinjenog Kraljevstva. Finale projekta, kom će prisustvovati svi učesnici, bit će održano krajem marta u Velikoj Britaniji, dok će predstavnici kreativnih centara sa Zapadnog Balkana biti u prilici da posjete svoje kolege i partnere širom Engleske tokom cijelog trajanja programa.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.