Počeo V4 Film Festival u kinu Meeting Point u Sarajevu

Datum objave
14/10/2021

U kinu Meeting Point u Sarajevu je otvoren V4 Film Festival u organizaciji ambasada četiri evropske zemlje Višegradske grupe, kojom ove godine predsjedava Mađarska. Festival se održava do 16. oktobra, a ulaz na sve projekcije je besplatan. Projekcije počinju u 20.30 sati. V4 Film Festival svečano je otvorio ambasador Republike Mađarske u BiH Krisztián Pósa.

Ambasador Madjarske u BiH Krisztián Pósa

 

Višegradska četvorka je savez četiri zemlje, utemeljen prvenstveno na zajedničkoj istoriji, vrijednostima i interesima. Svaka od četiri države Višegradske četvorke raspolaže s vrlo bogatom filmskom tradicijom. Sljedećih nekoliko dana publika će u kinu Meeting Point imati priliku uživati u po jednom filmu iz Mađarske, Slovačke, Poljske i Češke. Gledajući film koji otvara festival, ‘Oni koji su ostali’, publika će se suočiti s pitanjem da li je moguće preživjeti tragedije prošlosti u budućnosti, ako se drže zajedno oni koji su ostali. Sva četiri filma koja se prikazuju na V4 Film Festivalu su sa velikim uspjehom prikazivani u brojnim zemljama, i uvjeren sam da će na ovom festivalu svako pronaći nešto za sebe, rekao je ambasador Pósa i poželio gledateljima da uživaju u filmovima.

 

Festival je otvoren filmom Oni koji su ostali (Mađarska, režija: Barnabás Tóth, 2019, 84 min.). Večeras, 14. oktobra, na programu je igrani film Papuša (Poljska, režija: Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze, 2013, 131 min.). U petak, 15. oktobra na programu je veliki kino hit u Češkoj: Teorija tigra (Češka Republika, Slovačka, režija: Radek Bajgar, 2016, 101 min.), tragikomičan film ceste s legendarnim češkim glumcem Jiříjem Bartoškom u glavnoj ulozi. Festival završava u subotu, 16. oktobra, projekcijom filma Učiteljica (režija: Jan Hřebejk, Slovačka, Češka Republika, 2016, 102 min.). Film je dobitnik 19 međunarodnih nagrada (MFF Karlovy Vary, MFF Gijón, MFF Hong Kong, MFF Temišvar, EFA, Český lev, Slnko v sieti), gostovao je na 35 prestižnih filmskih festivala te je prikazivan u brojnim kinima širom svijeta.

Višegradska grupa, poznata i kao Višegradska četvorka ili samo V4, je savez četiri zemlje centralne Evrope – Republike Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke.

Filmovi u programu V4 Film Festivala uz besplatan ulaz počinju svaku večer u 20.30 sati, dok je na redovnom repertoaru kina Meeting Point u terminu u 17.30 sati na programu film Venom 2 (Venom: Let There Be Carnage).

Broj mjesta u kinu Meeting Point je ograničen, a program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi. Mjere za zaštitu zdravlja uključuju dezinfekciju obuće i ruku pri ulasku u kino Meeting Point, fizički razmak prilikom ulaska i izlaska iz kino sale, sjedenje na obilježenim mjestima, nošenje zaštitne maske prilikom ulaska i izlaska iz kina kao i tokom projekcije.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Bh. muzički producent BILLAIN polako osvaja Hollywood