Počeo V4 Film Festival u kinu Meeting Point u Sarajevu

Datum objave
14/10/2021

U kinu Meeting Point u Sarajevu je otvoren V4 Film Festival u organizaciji ambasada četiri evropske zemlje Višegradske grupe, kojom ove godine predsjedava Mađarska. Festival se održava do 16. oktobra, a ulaz na sve projekcije je besplatan. Projekcije počinju u 20.30 sati. V4 Film Festival svečano je otvorio ambasador Republike Mađarske u BiH Krisztián Pósa.

Ambasador Madjarske u BiH Krisztián Pósa

 

Višegradska četvorka je savez četiri zemlje, utemeljen prvenstveno na zajedničkoj istoriji, vrijednostima i interesima. Svaka od četiri države Višegradske četvorke raspolaže s vrlo bogatom filmskom tradicijom. Sljedećih nekoliko dana publika će u kinu Meeting Point imati priliku uživati u po jednom filmu iz Mađarske, Slovačke, Poljske i Češke. Gledajući film koji otvara festival, ‘Oni koji su ostali’, publika će se suočiti s pitanjem da li je moguće preživjeti tragedije prošlosti u budućnosti, ako se drže zajedno oni koji su ostali. Sva četiri filma koja se prikazuju na V4 Film Festivalu su sa velikim uspjehom prikazivani u brojnim zemljama, i uvjeren sam da će na ovom festivalu svako pronaći nešto za sebe, rekao je ambasador Pósa i poželio gledateljima da uživaju u filmovima.

 

Festival je otvoren filmom Oni koji su ostali (Mađarska, režija: Barnabás Tóth, 2019, 84 min.). Večeras, 14. oktobra, na programu je igrani film Papuša (Poljska, režija: Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze, 2013, 131 min.). U petak, 15. oktobra na programu je veliki kino hit u Češkoj: Teorija tigra (Češka Republika, Slovačka, režija: Radek Bajgar, 2016, 101 min.), tragikomičan film ceste s legendarnim češkim glumcem Jiříjem Bartoškom u glavnoj ulozi. Festival završava u subotu, 16. oktobra, projekcijom filma Učiteljica (režija: Jan Hřebejk, Slovačka, Češka Republika, 2016, 102 min.). Film je dobitnik 19 međunarodnih nagrada (MFF Karlovy Vary, MFF Gijón, MFF Hong Kong, MFF Temišvar, EFA, Český lev, Slnko v sieti), gostovao je na 35 prestižnih filmskih festivala te je prikazivan u brojnim kinima širom svijeta.

Višegradska grupa, poznata i kao Višegradska četvorka ili samo V4, je savez četiri zemlje centralne Evrope – Republike Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke.

Filmovi u programu V4 Film Festivala uz besplatan ulaz počinju svaku večer u 20.30 sati, dok je na redovnom repertoaru kina Meeting Point u terminu u 17.30 sati na programu film Venom 2 (Venom: Let There Be Carnage).

Broj mjesta u kinu Meeting Point je ograničen, a program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi. Mjere za zaštitu zdravlja uključuju dezinfekciju obuće i ruku pri ulasku u kino Meeting Point, fizički razmak prilikom ulaska i izlaska iz kino sale, sjedenje na obilježenim mjestima, nošenje zaštitne maske prilikom ulaska i izlaska iz kina kao i tokom projekcije.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Dog Weekend
DOG WEEKEND u Cinestar kinima u Sarajevu i Banjoj Luci okupio brojne ljubitelje pasa