Počinje zenički Ulični fest UF!

Ulični fest UF! i ove godine nastavlja sa svojom misijom, misijom da aktivizam i umjetnost preseli na ulice Zenice. Početak festivala su obilježila umjetnička ocrtvanja murala na Domu Mladih i Osnovnoj školi Meša Selimović, te početak izrade murala velikog murala u sklopu radionice crtanja i graffita.

 

Misija festivala UF! je da stvori stabilnu platformu za sve mlade i kreativne ljude, kroz koju će moći da izraze svoje misli, želje, ideje kao i performanse. Kroz promovisanje ulične umjetnosti, festival treba da ostavi dublji trag kroz različite aktivnosti – uređenje zapuštenih lokacija grada – kvartova i parkova, oslikavanja murala, kao i mnogobrojnim edukativnim i kreativnim radionicama različitih sadrzaja. Ova mjesta će se oživjeti šarenim bojama, muzikom, smijehom te generalno omladinskim duhom koji ovom gradu definitivno nedostaje, poručuju organizatori i organizatorice.

 

uf 2018

 

Sadržaj festivala čine aktivističke, umjetničke i kreativne aktivnosti.

 

Aktivizam i renesansa – promocija svjetskih aktivističkih pokreta

⇾Hrana, ne oružje – svjetski pokret solidarnosti i reciklaže kojim se nastoji ukazati na trend bacanja hrane, sakuplja se hrana sa lokalne pijace, priprema i dijeli prolaznicima na ulici potpuno besplatno

⇾Buvljak bez novca – aktivnost u kojoj svi sudionici donose svoje lične stvari koje razmjenjuju sa drugima potpuno besplatno po principu “Donesi šta ti ne treba, uzmi šta ti treba”

 

 

Umjetnost i kreativnost

⇾Oslikavanje murala – centralna aktivnost koja ima za cilj da uljepša/oboji sive zone u gradu. Ovogodišnji festival fokus stavlja na iscrtavanje murala.

⇾Ulična umjetnost – radionice podrazumjevaju oslikavanje i ukrašavanje zapuštenih urbanih površina malim umjetničkim djelima sa djecom

⇾Graffiti radionica – učesnici će kroz ovu radionicu imati priliku upoznati se sa osnovnim tehnikama izrade graffiti-ija te učestvovati u izradi zajedničkog graffit-a sa ostalim polaznicima

⇾Stencil radionica – radionica izrade stencila koji su se pokazali ne samo kao umjetnička nego i aktivistička forma

 

 

Kultura, edukacija i DIY (Do It Yourself – Uradi Sam)

⇾Kolektivna čitaona i razmjena knjiga – organizovanje razmjene knjiga na principu Blind Book Date, knjige se razmjenjuju upakovane u dekorativna DIY pakovanja, tako da čitalac može odabrati željeni naslov po kratkom opisu knjige

⇾Ciklopopravljaona – mobilna stanica za popravljanje bicikala koja će svima biti na usluzi, kao i radionica samostalnog popravljanja osnovnih komponenti na biciklu

⇾Soundsystem slušaona – muzička slušaona na otvorenom prezentacijom ručno rađenih zvučnih kutija, edukacija i slušanje muzike tzv. “niskih frekvencija”

⇾Kino na otvorenom u suradnji sa UFOL-om – gledanje filma u Gradskom parku

⇾Izložba i radionica škole fotografije

 

 

Glavne aktivnosti Uličnog festa će se održati za vikend 22. i 23.6. u Gradskom parku u periodu od do 11:00h do 23:00h. Tako će se u petak 22.06. od 21:00 održati Kino na otvorenom u saradnji sa UFOL-om u sklopu kojeg će biti prikazani angažirani/aktivistički filmovi. U subotu 23.6. UF! donose brojne radionice od kojih izdvajamo buvljak bez novca, Hrana – ne oružje, soundsystem slušaona, izložba Škole fotografije, razmjena knjiga, ciklopopravljaona, likovna radionica.

 

UF! je pionirski festival alternativne kulture koji se održava drugu godinu za redom u našem gradu. Nadamo se da će kao takav rasti godinama, ali da pritom nikada neće ostariti duhom – tada možemo reći UFFF!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Alex Chacón: Putovati svijetom na motoru je jako naporno, ali je to puno veći izazov