Počinje zenički Ulični fest UF!

Ulični fest UF! i ove godine nastavlja sa svojom misijom, misijom da aktivizam i umjetnost preseli na ulice Zenice. Početak festivala su obilježila umjetnička ocrtvanja murala na Domu Mladih i Osnovnoj školi Meša Selimović, te početak izrade murala velikog murala u sklopu radionice crtanja i graffita.

 

Misija festivala UF! je da stvori stabilnu platformu za sve mlade i kreativne ljude, kroz koju će moći da izraze svoje misli, želje, ideje kao i performanse. Kroz promovisanje ulične umjetnosti, festival treba da ostavi dublji trag kroz različite aktivnosti – uređenje zapuštenih lokacija grada – kvartova i parkova, oslikavanja murala, kao i mnogobrojnim edukativnim i kreativnim radionicama različitih sadrzaja. Ova mjesta će se oživjeti šarenim bojama, muzikom, smijehom te generalno omladinskim duhom koji ovom gradu definitivno nedostaje, poručuju organizatori i organizatorice.

 

uf 2018

 

Sadržaj festivala čine aktivističke, umjetničke i kreativne aktivnosti.

 

Aktivizam i renesansa – promocija svjetskih aktivističkih pokreta

⇾Hrana, ne oružje – svjetski pokret solidarnosti i reciklaže kojim se nastoji ukazati na trend bacanja hrane, sakuplja se hrana sa lokalne pijace, priprema i dijeli prolaznicima na ulici potpuno besplatno

⇾Buvljak bez novca – aktivnost u kojoj svi sudionici donose svoje lične stvari koje razmjenjuju sa drugima potpuno besplatno po principu “Donesi šta ti ne treba, uzmi šta ti treba”

 

 

Umjetnost i kreativnost

⇾Oslikavanje murala – centralna aktivnost koja ima za cilj da uljepša/oboji sive zone u gradu. Ovogodišnji festival fokus stavlja na iscrtavanje murala.

⇾Ulična umjetnost – radionice podrazumjevaju oslikavanje i ukrašavanje zapuštenih urbanih površina malim umjetničkim djelima sa djecom

⇾Graffiti radionica – učesnici će kroz ovu radionicu imati priliku upoznati se sa osnovnim tehnikama izrade graffiti-ija te učestvovati u izradi zajedničkog graffit-a sa ostalim polaznicima

⇾Stencil radionica – radionica izrade stencila koji su se pokazali ne samo kao umjetnička nego i aktivistička forma

 

 

Kultura, edukacija i DIY (Do It Yourself – Uradi Sam)

⇾Kolektivna čitaona i razmjena knjiga – organizovanje razmjene knjiga na principu Blind Book Date, knjige se razmjenjuju upakovane u dekorativna DIY pakovanja, tako da čitalac može odabrati željeni naslov po kratkom opisu knjige

⇾Ciklopopravljaona – mobilna stanica za popravljanje bicikala koja će svima biti na usluzi, kao i radionica samostalnog popravljanja osnovnih komponenti na biciklu

⇾Soundsystem slušaona – muzička slušaona na otvorenom prezentacijom ručno rađenih zvučnih kutija, edukacija i slušanje muzike tzv. “niskih frekvencija”

⇾Kino na otvorenom u suradnji sa UFOL-om – gledanje filma u Gradskom parku

⇾Izložba i radionica škole fotografije

 

 

Glavne aktivnosti Uličnog festa će se održati za vikend 22. i 23.6. u Gradskom parku u periodu od do 11:00h do 23:00h. Tako će se u petak 22.06. od 21:00 održati Kino na otvorenom u saradnji sa UFOL-om u sklopu kojeg će biti prikazani angažirani/aktivistički filmovi. U subotu 23.6. UF! donose brojne radionice od kojih izdvajamo buvljak bez novca, Hrana – ne oružje, soundsystem slušaona, izložba Škole fotografije, razmjena knjiga, ciklopopravljaona, likovna radionica.

 

UF! je pionirski festival alternativne kulture koji se održava drugu godinu za redom u našem gradu. Nadamo se da će kao takav rasti godinama, ali da pritom nikada neće ostariti duhom – tada možemo reći UFFF!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
STAY HOME, WE CAN CREATE CHANGE, TOGETHER: Nastavljamo podržavati male biznise i kulturnu scenu!