Pranje suđa smanjuje stres

Studija je provedena na Univerzitetu u Floridi sa 50 studenata i studentica koji su prali suđe. Istraživanje je pokazali da kućni poslovi, kao što je pranje suđa, kada se rade potpuno svjesno, doprinose smanjenju stresa i postizanju duševnog mira.

 

Ispitanici koji su učestvovali u ovom eksperimentu bili su podijeljeni na dvije grupe. Prva grupa (kontrolna) je pročitala opisni tekst o pranju suđa prije nego što je prešla na sam posao. Druga grupa je pročitala tekst koji objašnjava kako se pranje suđa obavlja sa punom pažnjom i koncentracijom. Zahvaljujući tome, bili su upućeni da posvete maksimalnu mentalnu koncentraciju predstojećem zadatku.

 

Rezultati su pokazali da je grupa koja se svjesno koncentrisala na zadatak doživjela 27% smanjenja nervoze, a 25% povećanja mentalne inspiracije u odnosu na kontrolnu grupu. Kontrolna grupa, koja je posao obavila manje-više mehanički, nije imala nikakve koristi od pranja suđa.
Istraživači su zaključili da svjesno pranje suđa može da bude efikasna metoda za postizanje pozitivnog mentalnog stanja i smanji stres koji potiče od spoljašnjih faktora. Svjesna pažnja može da se uključi i u druge kućne poslove kao što su spremanje kuće, pranje veša ili kuhanje.

 

izivor_Cooklighting

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Gala party 22. Sarajevo Film Festivala