Pranje suđa smanjuje stres

Studija je provedena na Univerzitetu u Floridi sa 50 studenata i studentica koji su prali suđe. Istraživanje je pokazali da kućni poslovi, kao što je pranje suđa, kada se rade potpuno svjesno, doprinose smanjenju stresa i postizanju duševnog mira.

 

Ispitanici koji su učestvovali u ovom eksperimentu bili su podijeljeni na dvije grupe. Prva grupa (kontrolna) je pročitala opisni tekst o pranju suđa prije nego što je prešla na sam posao. Druga grupa je pročitala tekst koji objašnjava kako se pranje suđa obavlja sa punom pažnjom i koncentracijom. Zahvaljujući tome, bili su upućeni da posvete maksimalnu mentalnu koncentraciju predstojećem zadatku.

 

Rezultati su pokazali da je grupa koja se svjesno koncentrisala na zadatak doživjela 27% smanjenja nervoze, a 25% povećanja mentalne inspiracije u odnosu na kontrolnu grupu. Kontrolna grupa, koja je posao obavila manje-više mehanički, nije imala nikakve koristi od pranja suđa.
Istraživači su zaključili da svjesno pranje suđa može da bude efikasna metoda za postizanje pozitivnog mentalnog stanja i smanji stres koji potiče od spoljašnjih faktora. Svjesna pažnja može da se uključi i u druge kućne poslove kao što su spremanje kuće, pranje veša ili kuhanje.

 

izivor_Cooklighting

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Totalno zimsko sniženje u NIKE shopovima u Sarajevu i Banjoj Luci