diptih Pisma 1 i Pisma 2

Pravo Ljudski sa diptihom Pisma 1 i Pisma 2 u Filmskom Centru Sarajevo

Datum objave
23/02/2022

U nastavku zajedničkog programa Pravo Ljudski će večeras u 20 sati u prostoru Filmskog Centra Sarajevo predstaviti diptih Pisma 1 i Pisma 2 autorice Ane Pavlović. Riječ je o filmu srbijanske redateljice Ane Pavlović, nastanjene u Danskoj, koji je proglašen najboljim filmom u takmičarskoj selekciji extra muros 13. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala.

Diptih prikazuje živote migrantkinja i njihove uspomene na prve dane u Danskoj, a centralni narativ fokusira seriju pisama i fotografija između Ane u Kopenhagenu i njene majke u Beogradu, pritom otvarajući kompleksna pitanja
iseljavanja i migracije, odnose globalnog Juga i Sjevera, ali i porodičnih odnosa te odnosa majke i kćeri. Međunarodni žiri će 2018. godine za film istaknuti da originalni vizuelni pristup autorice “projektuje mentalni krajolik kroz moćni dispozitiv, pretvarajući jednostavni sto u zamišljeni ekran”.

Diptih Pisma 1 i Pisma 2 autorice Ane Pavlović uspješno spaja dva različita prostora i vremena, sa njihovim specifičnim socio-političkim paradigmama, dijeleći intimna osjećanja izolacije i egzila sa gledateljem/ljicom. Diptih Pisma 1 i Pisma 2 će biti prikazan u Free kinu Valter Filmskog Centra Sarajevo, u 20:00 sati.

Ulaz na projekciju je slobodan, a studenti/ice i srednjoškolci/ke imaju pravo na besplatnu kafu ili čaj pri svakoj posjeti Free kina Valter. Pravo Ljudski u Filmskom Centru Sarajevo je partnerska inicijativa Pravo Ljudski Film Festivala i Filmskog Centra Sarajevo koja ima za cilj promociju kreativnog dokumentarnog filma i umjetničkog filma općenito.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ovacije na svjetskoj premijeri filma DINA u Veneciji