diptih Pisma 1 i Pisma 2

Pravo Ljudski sa diptihom Pisma 1 i Pisma 2 u Filmskom Centru Sarajevo

Datum objave
23/02/2022

U nastavku zajedničkog programa Pravo Ljudski će večeras u 20 sati u prostoru Filmskog Centra Sarajevo predstaviti diptih Pisma 1 i Pisma 2 autorice Ane Pavlović. Riječ je o filmu srbijanske redateljice Ane Pavlović, nastanjene u Danskoj, koji je proglašen najboljim filmom u takmičarskoj selekciji extra muros 13. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala.

Diptih prikazuje živote migrantkinja i njihove uspomene na prve dane u Danskoj, a centralni narativ fokusira seriju pisama i fotografija između Ane u Kopenhagenu i njene majke u Beogradu, pritom otvarajući kompleksna pitanja
iseljavanja i migracije, odnose globalnog Juga i Sjevera, ali i porodičnih odnosa te odnosa majke i kćeri. Međunarodni žiri će 2018. godine za film istaknuti da originalni vizuelni pristup autorice “projektuje mentalni krajolik kroz moćni dispozitiv, pretvarajući jednostavni sto u zamišljeni ekran”.

Diptih Pisma 1 i Pisma 2 autorice Ane Pavlović uspješno spaja dva različita prostora i vremena, sa njihovim specifičnim socio-političkim paradigmama, dijeleći intimna osjećanja izolacije i egzila sa gledateljem/ljicom. Diptih Pisma 1 i Pisma 2 će biti prikazan u Free kinu Valter Filmskog Centra Sarajevo, u 20:00 sati.

Ulaz na projekciju je slobodan, a studenti/ice i srednjoškolci/ke imaju pravo na besplatnu kafu ili čaj pri svakoj posjeti Free kina Valter. Pravo Ljudski u Filmskom Centru Sarajevo je partnerska inicijativa Pravo Ljudski Film Festivala i Filmskog Centra Sarajevo koja ima za cilj promociju kreativnog dokumentarnog filma i umjetničkog filma općenito.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
100 godina Bauhausa: 10 stvari koje morate da znate