Prednosti kozmetike na prirodnoj bazi

Prirodno – nije samo raslo u prirodni. Prirodno je mnogo više! Ljepota se ne stvara u laboratoriji, ona dolazi pravo iz zemlje. Mnoge kozmetičke firme, kao dio marketinškog trika, dodaju imenu brenda i nazive poput prirodno, natura i slično, iako u svom sastavu takvi proizvodi imaju svega 1% sastojaka prirodnog porijekla. Zbog dobre kampanje takvi proizvodi nažalost prolaze.

 

Jedna indijanska poslovica kaže: U biljkama se može naći sva moć ovog svijeta, što je ujedno i glavna karakteristika prirodne kozmetike koja pomaže koži da ojača svoje prirodne procese i dospije u stanje harmonije. S obzirom na to da je naša koža odgovorna za čitav organizam, važno je pokrenuti njen prirodan način funkcioniranja, kako bi postala zdrav organ sposoban da sam prevazilazi određene nepravilnosti, a ne dodatno je opteretiti.

 

Možda vam mala količina parabena u konvencionalnoj kozmetici ne može ništa, ali ukoliko posjedujete desetak proizvoda s parabenima koje upotrebljavate svaki dan, pitanje je što se može dogoditi za nekoliko godina? Većina štetnih tvari taloži se u organizmu i tek kada se naše tijelo osjeti predozirano dolazi do alergijskih reakcija i pada imuniteta.

 

 

 

 

Prirodna vs. konvencionalna kozmetika

 

 

Koliko puta ste prilikom kupovine nekog kozmetičkog proizvoda pročitali deklaraciju koja je ispisana sitnim slovima? Vrlo rijetko. Proizvode obično biramo prema mirisu ili ambalaži. Gotovo svi kozmetički proizvodi u sebi imaju štetne mirise, konzervanse, boje, umjetne dodatke koje kada nanesemo na kožu, ulaze putem krvotoka u naše tijelo gdje mogu izazvati brojne reakcije poput crvenila kože, mučnina, glavobolja… Upravo zato je prirodna kozmetika pravi odabir. To je kozmetika koja ne postoji od jučer. Ona je preteča svih drugih vrsta krema, šminke, losiona… Svi sastojci i sama prirodna kozmetika se mogu pojesti, a kvalitetno djelovanje na kožu je nemjerljivo.

 

??????????????????????

 

Za razliku od konvencionalne, prirodna kozmetika ima manji rok trajanja, jer ne sadrži konzervanse koji pridužuju rok trajanja proizvoda, teže je dostupna, uglavnom u apotekama i Bio trgovinama, nije marketinški eksponirana, kao što znamo velike reklame često prikrivaju lošu kvalitetu, nema blic efekata na koži i bez alergijskih reakcija koje su česte u konvencionalnoj kozmetici… Prirodna kozmetika ne zagađuje okoliš i nikada se ne testira na životinjama. Cjenovno je nešto skuplja od konvencionalne kozmetike, ali jedan prirodni proizvod iste mililitraže se mnogo duže koristi jer je potrebno mnogo manje kreme kako bi se zadovoljile potrebe kože.

 

 

 

 

Certifikat je važan!

 

 

Kako bi se zaštitili pravi prirodni proizvodi osnovane su mnoge organizacije i društva, koje prate razvoj prirodnog proizvoda i koje dodjeljuju različite certifikati. Dakle, jedan od pokazatelja da je proizvod kvalitetan su certifikati koje posjeduje. Prava prirodna kozmetika mora zadovoljiti zahtjevne standarde i svaki proizvođač takve kozmetike će se rado pohvaliti kvalitetno obavljenim poslom ističući certifikat na pakovanju proizvoda.

 

certifikati

 

Jedan od certifikata je ECOCERT, koji garantuje proizvodnju bez hemije ili BDIH certifikat, koji garantuje prirodno porijeklo i kvalitet proizvoda. Tu je još nekoliko sličnih certifikata koji dozvoljavaju više ili manje hemijskih sastojaka ali onaj najdosljedniji i najopsežniji je međunarodni NaTrue certifikat koji garantuje da proizvod sadrži 100% prirodne i organske sastojke, obrađene tako da ostanu što bliži izvornom obliku. Bez sintetičkih mirisa, boja, konzervansa, parafina, parabena, silikonskih ulja ili genetski modificiranih supstanci. Ne smije se izlagati nikakvoj vrsti zračenja ni biti testiran na životinjama. NaTrue nije profitna organizacija pa certifikat nije moguće kupiti, a proizvode testiraju nezavisna tijela koja su partneri organizacije NaTrue, što certifikaciju čini transparentom i vjerodostojnom.

 

Proizvodi koji su obilježeni pomenutim certifikatima i mogu se nabaviti u BiH: Weleda, Dr. Hauschka, Natura Siberica, Alva … Ovi se proizvodi mogu kupiti u apotekama ili Bio trgovinama.

 

Prirodna kozmetika je više od trenda. Ako volite zdravu hranu i zdrav stil života, prirodna kozmetika je pravi izbor za vas!

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.