Predstava CALL ME GOD 2. i 3. juna na sceni SARTR-a

Release Date
31/05/2023
fotografije
Velija Hasanbegović

U Sarajevskom ratnom teatru SARTR-u 2. i 3. juna sa početkom u 20h bit će ponovo izvedena predstava Call me God prema tekstu grupe autora: Gian Maria Cervo, Marius von Mayenburg, Albert Ostermaier, Rafael Spregelburd, a u režiji Gianluca Iumiento. Predstava nastaje u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra, Teatro Stabile Delle Arti Medioevali, Associazione La Dramaturgie i Associazione  culturale Ideagora.

Tekst Call me God inspirisan je snajperskim napadima u Washingtonu (također poznati kao snajperski napadi Beltway) u kojima je, u vremenskom periodu od tri sedmice, ubijeno jedanaest ljudi. Snajperisti su bili John Allen Muhammad (u to vrijeme 41 godina) i Lee Boyd Malvo (u to vrijeme 17 godina), koji su putovali u plavoj limuzini Chevrolet Caprice iz 1990. godine.

Prema riječima reditelja Gianluce Iumenta ovaj komad predstavlja neku vrstu manifesta o početku kraja američkog imperijalizma. Predstava nas na neki način uvodi u srž, sami početak pada, početak dekonstrukcije američkog sna, američkog kapitalizma i Amerike kao vodeće svjetske sile. Predstava je vrlo suvremena konverzacija različitih formi umjetnosti, u njoj se pokušava portretirati problem balansa između individualne slobode i osjećaja sigurnosti. Namjera joj je uspostaviti dijalog sa publikom i ponuditi zanimljivu perspektivu na problem kojim se bavi.

U predstavi Igraju: Alban Ukaj, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Amila Terzimehić i Enes Kozličić

Dramaturgiju potpisuje Nejra Babić, kostimografiju Lejla Hodžić, a scenografiju Armin Ćosić.

Rezervacije ulaznica na brojeve telefona  033 664 070, 061 850 745 ili putem maila blagajna@sartr.ba

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Fashion.Beauty.Love premijera komedije FRANCUSKINJE u Cinema Cityju