Predstavljena izložba BLANK TITLE umjetnika Dženana Hadžihasanovića

U galeriji Collegium artisticum 21. jula upriličena je izložba Blank Title mladog bosanskohercegovačkog umjetnika Dženana Hadžihasanovića. Izložba je otvorena u sklopu programa XXI Festivala Baščaršijske noći, čiji je izvršni organizator Javna ustanova Centar za kulturu Kantona Sarajevo, a u čijem se sastavu, kao jedna od tri organizacione jedinice, nalazi i galerija Collegium artisticum.

 

Na izložbi je predstavljen ciklus slika nastalih tokom 2015. i 2016. godine u Banjoj Luci i Sarajevu, u tehnici akril na papiru.

 

Blank title (9)

 

 

Tokom svog dugogodišnjeg rada, od davne 1975. godine kada je otvorena, galerija Collegium artisticum nastoji da, između ostalog, kroz svoje izložbene aktivnosti i druge programe pruži podršku i mladim autorima i autoricama. Polazište za nastanak ovih radova su protesti i demonstracije koji se posljednjih nekoliko godina dešavaju širom Evrope i svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini. Slobodnim kretanjem i dinamičnim potezima kista nastale su razigrane kompozicije koje reflektuju savremenu društvenu i političku situaciju i okolnosti. Dramatičnost prizora zbijenih ljudi ”bez lica”, gomile neprepoznatljivih likova, dodatno pojačavaju transparenti na kojima ništa ne piše. Autor briše i poništava poruke sa transparenata, ostavlja ih prazne, bijele, čime ostavlja otvorenom mogućnost ispisivanja novih i drugačijih tekstualnih poruka. Kako primjećuje Sandra Bradvić (autorica predgovora u katalogu izložbe) Blank title je Hadžihasanovićev svjestan pokušaj da stvori jednu univerzalnu sliku protesta. Svako je ohrabljen da u slici prepozna sebe i iznese svoje mišljenje. Otvorenom formom rada umjetnik izražava svoju vrstu protesta protiv represije građanskih pokreta, koji se nerijetko završavaju njihovim gušenjima i progonima demonstranata. Blank title zapravo predstavlja simboličan poziv na iskazivanje slobodnog mišljenja, istaknula je kustosica Sanela Nuhanović.

 

Ukoliko ste propustili otvaranje izložbu možete pogledati do 1. augusta 2016.

 

Blank title (2) Blank title (6) Blank title (11) Blank title (12) Blank title (13)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Segmedina Bjelošević: Nadamo se najboljem na Evropskom prvenstvu, dat ćemo sve od sebe!