Premijera dokumentarca MARGARET ATWOOD: U RIJEČIMA JE MOĆ 18. marta na HBO GO-u

Datum objave
08/03/2021
fotografije
HBO

Margaret Atwood: U riječima je moć (Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power), novi dokumentarac o pjesnikinji i spisateljici koju je uspjeh televizijske adaptacije njezina romana Sluškinjina priča učinio općepoznatom, imat će premijeru 18. marta na HBO GO-u. Na HBO kanalu bit će prikazan 25. marta u 22.05h.

Milioni čitatelja i čitateljica širom svijeta znaju njezine knjige od korice do korice, ali malo tko zna ženu koja stoji iza ovih priča. Više od godinu dana redatelji Nancy Lang i Peter Raymont i njihova filmska ekipa imali su ekskluzivni pristup kako bi pratili Atwood i njezina partnera Graemea Gibsona dok su putovali na gostujuća predavanja. S entuzijazmom je dočekana od publike svih dobi, bilo da se radi o studentima i studenticama u Chicagu, zagriženim knjigofilima na književnom festivalu u Walesu ili zagovornicima ljudskih prava u Amsterdamu. U filmu gledamo Atwood kako posjećuje Harvard, mjesto inspiracije za Sluškinjine priče, kao i set silno popularne TV serije adaptirane prema njenom romanu iz 1985. Tamo se susreće s glavnom glumicom Elisabeth Moss i Ane Crabtree, dizajnericom kostima čije su ikonske crvene odore pokrenule feminističke proteste diljem svijeta, a čiji raniji radovi uključuju i izradu kostima za HBO seriju Westworld.

Film također zadire u Atwoodinu prošlost, odrastanje, školovanje u kući bez televizije, u kanadskoj divljini, njenim ranim danima pjesništva na Harvardu, susretu s partnerom Graemeom Gibsonom i njihovom političkom aktivizmu. Kroz film se provlače i istražuju Atwoodina glavna književna djela, pojašnjavajući osobne i društvene čimbenike u njezinim pričama. Osobne priče dijele najbliži prijatelji i obitelj, i naravno sama Atwood.

Margaret Atwood: U riječima je moć režirali su i producirali Nancy Lang i Peter Raymont. Izvršni producenti su Peter Pearson i Steve Ord, dok je nadgledajući producent Stephen Paniccia. Montažu potpisuju Cathy Gulkin i Kathryn Lyons. Direktor fotografije je John Westheuser. U filmu se pojavljuju Margaret Atwood, Graeme Gibson, Ane Crabtree, Elisabeth Moss, Sarah Polley i drugi. Atwoodinu poeziju i prozu čitala je Tatiana Maslany.

– Bile su to uzbudljive, pomalo zastrašujuće dvije godine – praćenje Margaret i Graemea širom svijeta, ukorak s nevjerojatno energičnim, uvijek znatiželjnim parom, pokušavajući shvatiti tajne njihovog uspjeha kao spisateljice i pisca i magnetski privlačnih javnih osoba. Pružili su nam izuzetnu dobrodošlicu, pozvali nas na porodični odmor (krstarenje Islandom), u njihovo skrovište na otoku Pelee i u njihovu kuhinju u Torontu, gdje se zadirkuju poput mladih ljubavnika. Bila je privilegija biti pozvan u njihov svijet. Upoznali smo njihovu porodicu, najbliže prijatelje i profesionalne kolege – neki su sve troje. Pročitali smo i ponovno pročitali mnoge njihove knjige. Uspjeli smo prevladati svoj strah i zastrašenost i upoznati ih. Naš je film tkanje dvaju dijelova: njihova putovanja po svijetu dok je Margaret držala govore i potpisivala knjige po Sjevernoj Americi i Evropi, te otkrivanje priče o njihovom zajedničkom životu, kažu Nancy Lang i Peter Raymont.

 Margaret Atwood autorica je 16 romana, 17 knjiga poezije, 10 nefiktivnih djela, 8 knjiga za djecu i grafičkih serija romana. Adaptacija njezinog distopijskog romana Sluškinjina priča nagrađena je s 8 Emmyja, uključujući za najbolju dramsku seriju. Iako piše više od 60 godina, u dobi od 78 godina, Atwood je odjednom postala kultna spisateljica našeg doba. Čitatelji i čitateljice se okreću njezinom radu suočeni s usponom autoritarne politike, tehnologije koja se brzo razvija i usporenom katastrofom zbog klimatskih promjena. Njena poezija i knjige govore o preživljavanju, ali također su i alati za preživljavanje sami po sebi. Testamenti, njezin dugo očekivani nastavak Sluškinjine priče, bio je sudobitnik Bookerove nagrade za književnost 2019., nadahnut svijetom u kojem živimo.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Sadimo i rastimo: Mala prodavnica organske hrane i prirodnih kozmetičkih proizvoda