Premijera dokumentarca MARGARET ATWOOD: U RIJEČIMA JE MOĆ 18. marta na HBO GO-u

Datum objave
08/03/2021
fotografije
HBO

Margaret Atwood: U riječima je moć (Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power), novi dokumentarac o pjesnikinji i spisateljici koju je uspjeh televizijske adaptacije njezina romana Sluškinjina priča učinio općepoznatom, imat će premijeru 18. marta na HBO GO-u. Na HBO kanalu bit će prikazan 25. marta u 22.05h.

Milioni čitatelja i čitateljica širom svijeta znaju njezine knjige od korice do korice, ali malo tko zna ženu koja stoji iza ovih priča. Više od godinu dana redatelji Nancy Lang i Peter Raymont i njihova filmska ekipa imali su ekskluzivni pristup kako bi pratili Atwood i njezina partnera Graemea Gibsona dok su putovali na gostujuća predavanja. S entuzijazmom je dočekana od publike svih dobi, bilo da se radi o studentima i studenticama u Chicagu, zagriženim knjigofilima na književnom festivalu u Walesu ili zagovornicima ljudskih prava u Amsterdamu. U filmu gledamo Atwood kako posjećuje Harvard, mjesto inspiracije za Sluškinjine priče, kao i set silno popularne TV serije adaptirane prema njenom romanu iz 1985. Tamo se susreće s glavnom glumicom Elisabeth Moss i Ane Crabtree, dizajnericom kostima čije su ikonske crvene odore pokrenule feminističke proteste diljem svijeta, a čiji raniji radovi uključuju i izradu kostima za HBO seriju Westworld.

Film također zadire u Atwoodinu prošlost, odrastanje, školovanje u kući bez televizije, u kanadskoj divljini, njenim ranim danima pjesništva na Harvardu, susretu s partnerom Graemeom Gibsonom i njihovom političkom aktivizmu. Kroz film se provlače i istražuju Atwoodina glavna književna djela, pojašnjavajući osobne i društvene čimbenike u njezinim pričama. Osobne priče dijele najbliži prijatelji i obitelj, i naravno sama Atwood.

Margaret Atwood: U riječima je moć režirali su i producirali Nancy Lang i Peter Raymont. Izvršni producenti su Peter Pearson i Steve Ord, dok je nadgledajući producent Stephen Paniccia. Montažu potpisuju Cathy Gulkin i Kathryn Lyons. Direktor fotografije je John Westheuser. U filmu se pojavljuju Margaret Atwood, Graeme Gibson, Ane Crabtree, Elisabeth Moss, Sarah Polley i drugi. Atwoodinu poeziju i prozu čitala je Tatiana Maslany.

– Bile su to uzbudljive, pomalo zastrašujuće dvije godine – praćenje Margaret i Graemea širom svijeta, ukorak s nevjerojatno energičnim, uvijek znatiželjnim parom, pokušavajući shvatiti tajne njihovog uspjeha kao spisateljice i pisca i magnetski privlačnih javnih osoba. Pružili su nam izuzetnu dobrodošlicu, pozvali nas na porodični odmor (krstarenje Islandom), u njihovo skrovište na otoku Pelee i u njihovu kuhinju u Torontu, gdje se zadirkuju poput mladih ljubavnika. Bila je privilegija biti pozvan u njihov svijet. Upoznali smo njihovu porodicu, najbliže prijatelje i profesionalne kolege – neki su sve troje. Pročitali smo i ponovno pročitali mnoge njihove knjige. Uspjeli smo prevladati svoj strah i zastrašenost i upoznati ih. Naš je film tkanje dvaju dijelova: njihova putovanja po svijetu dok je Margaret držala govore i potpisivala knjige po Sjevernoj Americi i Evropi, te otkrivanje priče o njihovom zajedničkom životu, kažu Nancy Lang i Peter Raymont.

 Margaret Atwood autorica je 16 romana, 17 knjiga poezije, 10 nefiktivnih djela, 8 knjiga za djecu i grafičkih serija romana. Adaptacija njezinog distopijskog romana Sluškinjina priča nagrađena je s 8 Emmyja, uključujući za najbolju dramsku seriju. Iako piše više od 60 godina, u dobi od 78 godina, Atwood je odjednom postala kultna spisateljica našeg doba. Čitatelji i čitateljice se okreću njezinom radu suočeni s usponom autoritarne politike, tehnologije koja se brzo razvija i usporenom katastrofom zbog klimatskih promjena. Njena poezija i knjige govore o preživljavanju, ali također su i alati za preživljavanje sami po sebi. Testamenti, njezin dugo očekivani nastavak Sluškinjine priče, bio je sudobitnik Bookerove nagrade za književnost 2019., nadahnut svijetom u kojem živimo.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Recept za osvježavajuću limunadu sa lavandom