Priče iz ReKreacije: Bijela viseća vitrina

Darko Mašić obožavao je Karima Zaimovića. U ratu je slušao sve njegove radio emisije u kojim je slušaocima objašnjavao niz nepoznatih fenomena kao što su sarajevski vampir, džinovski pacovi u katakombama i slične stvari.

 

Najdraža knjiga mu je bila Tajna džema od malina iz koje je tri priče znao napamet, a posljednja ga se toliko dojmila da je pročitao samo jednom i nikada joj se nije vratio.

 

Opčinjen Karimovim maštovitim stilom pisanja, spojem fikcije i dokumentaristike, odlučio je da se i sam okuša u pisanju. Dugo nije znao koji motiv iz svog života da uzme kao polazište i da ga maštom oblikuje i nadgradi.

 

Dok se nije sjetio mračne priče o maloj visećoj komodici o kojoj mu je stariji brat pričao kad je bio mali. Ne sjeća se detalja, ali zna da je u kuću došla krvava i da je navodno bila korištena kao bolnički ormarić u kojem su čak u formalinu čuvali ljudske oči.

 

Priča o komodi činila mu se idealnom kao polazište za stvaranje karimovske misteriozne atmosfere. Počeo je pisati. Riječi su se same nizale, likovi nastajali sa lakoćom, ali je priča uvijek vodila u romantične ljubavne zaplete. Kao najčešći motiv pojavljivala se žena koja tiho pati za muškarcem svog života, briše prašinu sa njegovih uramljenih fotografija slaže ih u malu viseću komodu.

 

Silio se da skrene u horror ili stripovski triler, ali ruka je sama pisala uzbudljive stranice o ljubavi i strasti, inspirisane ni on nije znao čijom životnom pričom. Davao si je odmore, odustajao, ponovo pokušavao, ali je ruka pisala svoje.

 

Gotovo da doživi nervni slom!

 

A onda je shvatio. Ta komoda, taj komad namještaja, imala je svoju sudbinu, svoju priču i nije dala da je se dorađuje, mijenja ili uljepšava. Stara, autentična, mučila je mladu dušu, pisca amatera u potrazi za vlastitim stilom. Izbacio je komodu u kontejner ispred svog nebodera u Antuna Branka Šimića, odakle su je isto poslijepodne odnijela dva mlada Roma.

 

Inspiraciju više nije nalazio. Ni u predmetima ni u ljudima. Na kraju je prestao i tražiti.

 

Darko Mašić nije znao da je na zadnjem spratu njegovog nebodera živjela Nura Nikšić, prva žena u Sarajevu sa vozačkom dozvolom. Osebujnog karaktera i zanimljive životne priče, Nura je poslužila kao inspiracija mnogim piscima, profesionalcima kao i amaterima. Zanimljivo, najčešće za kratke priče.

 

ReKreacija – namještaj sa pričom / autor Ermin Bravo

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Održan 13. Vaš(a)r ideja