Priče iz ReKreacije: Bijela viseća vitrina

Darko Mašić obožavao je Karima Zaimovića. U ratu je slušao sve njegove radio emisije u kojim je slušaocima objašnjavao niz nepoznatih fenomena kao što su sarajevski vampir, džinovski pacovi u katakombama i slične stvari.

 

Najdraža knjiga mu je bila Tajna džema od malina iz koje je tri priče znao napamet, a posljednja ga se toliko dojmila da je pročitao samo jednom i nikada joj se nije vratio.

 

Opčinjen Karimovim maštovitim stilom pisanja, spojem fikcije i dokumentaristike, odlučio je da se i sam okuša u pisanju. Dugo nije znao koji motiv iz svog života da uzme kao polazište i da ga maštom oblikuje i nadgradi.

 

Dok se nije sjetio mračne priče o maloj visećoj komodici o kojoj mu je stariji brat pričao kad je bio mali. Ne sjeća se detalja, ali zna da je u kuću došla krvava i da je navodno bila korištena kao bolnički ormarić u kojem su čak u formalinu čuvali ljudske oči.

 

Priča o komodi činila mu se idealnom kao polazište za stvaranje karimovske misteriozne atmosfere. Počeo je pisati. Riječi su se same nizale, likovi nastajali sa lakoćom, ali je priča uvijek vodila u romantične ljubavne zaplete. Kao najčešći motiv pojavljivala se žena koja tiho pati za muškarcem svog života, briše prašinu sa njegovih uramljenih fotografija slaže ih u malu viseću komodu.

 

Silio se da skrene u horror ili stripovski triler, ali ruka je sama pisala uzbudljive stranice o ljubavi i strasti, inspirisane ni on nije znao čijom životnom pričom. Davao si je odmore, odustajao, ponovo pokušavao, ali je ruka pisala svoje.

 

Gotovo da doživi nervni slom!

 

A onda je shvatio. Ta komoda, taj komad namještaja, imala je svoju sudbinu, svoju priču i nije dala da je se dorađuje, mijenja ili uljepšava. Stara, autentična, mučila je mladu dušu, pisca amatera u potrazi za vlastitim stilom. Izbacio je komodu u kontejner ispred svog nebodera u Antuna Branka Šimića, odakle su je isto poslijepodne odnijela dva mlada Roma.

 

Inspiraciju više nije nalazio. Ni u predmetima ni u ljudima. Na kraju je prestao i tražiti.

 

Darko Mašić nije znao da je na zadnjem spratu njegovog nebodera živjela Nura Nikšić, prva žena u Sarajevu sa vozačkom dozvolom. Osebujnog karaktera i zanimljive životne priče, Nura je poslužila kao inspiracija mnogim piscima, profesionalcima kao i amaterima. Zanimljivo, najčešće za kratke priče.

 

ReKreacija – namještaj sa pričom / autor Ermin Bravo

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Zemaljski muzej ponovno otvara svoja vrata