Priče iz ReKreacije: Bijelo – plava stolica

Jean-Marc Valmont, imućni potomak grofovske obitelji i uposlenik Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske nije ni sanjao o diplomatskoj karijeri kada je te sada već daleke 1980. godine od renomiranog stolara Henry Debuchya naručio set od dvanaest stolica za trpezarijski stol u svojoj rezidenciji. Henry je tada poslao svog dvadesetogodišnjeg sina Patricea da zajedno sa gospođom Valmont dogovori detalje oko izgleda i boje stolica. Baš kada je već sve dogovorio i krenuo ka izlazu, pojavila se ona – Fantine Valmont, sedamnaestogodišnja kćerka vlasnika rezidencije obučena u jednostavne bijele hlače i kraljevsko plavu majicu.

 

Zaljubili su se čim su se ugledali.

 

Svjesni činjenice da im roditelji nikada neće dati da budu zajedno, tajno su dogovorili odlazak u kino na evropsku premijeru filma Imperija uzvraća udarac i proveli divno veče. Posesivni otac Jean-Marc odmah je naravno saznao za njihovu vezu i odlučio je da ljubav sasječe u korijenu. Već sutradan prihvatio je poziciju atašea za kulturu pri Francuskoj ambasadi u Jugoslaviji koji je dugo vremena odbijao. Polazili su za sedam dana.

 

Očajna Fantine je sve to vrijeme bila u kućnom pritvoru i svi pokušaji Patricea da komunicira s njom bili su osujećeni. A onda samo dan pred odlazak voljene Fantine, Patrice i njegov otac Henry su se pojavili pred vratima Valmontovih. Dostavili su stolice, preuzeli novac i otišli.

 

Fantine je te večeri sišla na večeru i široki osmijeh joj je obasjao lice jer je dobila poruku od voljenog Patricea. Gledala je u stolice koje su joj tiho šaputale: Nikada neću zaboraviti tebe, šta si nosila kada sam te prvi put ugledao i našu noć kada smo u kinu gledali Imperija uzvraća udarac. Zauvijek tvoj Patrice.

 

Fantine i Patrice se više nikada nisu vidjeli. Ona se poslije udala, on oženio i oboje imaju sretne porodice. Priču o njihovoj mladalačkoj ljubavi priča još samo ova stolica koju je Fantine ponijela u Beograd te 1980. godine i koja je na kraju našla put do ReKreacije.

 

Ostat će zabilježeno i da se tokom poslovne posjete Sarajevu službeni vozač ambasadora Republike Francuske jedva mimoišao sa Fićom na uskim ulicama Vratnika. Fiću je tada vozila Nura Nikšić, prva žena u istoriji Sarajeva koja je imala vozačku dozvolu.

 

ReKreacija – namještaj sa pričom / autor Sanin Milavić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Asteroid dobio ime Sarajevo