Priče iz ReKreacije: Bijelo – plava stolica

Jean-Marc Valmont, imućni potomak grofovske obitelji i uposlenik Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske nije ni sanjao o diplomatskoj karijeri kada je te sada već daleke 1980. godine od renomiranog stolara Henry Debuchya naručio set od dvanaest stolica za trpezarijski stol u svojoj rezidenciji. Henry je tada poslao svog dvadesetogodišnjeg sina Patricea da zajedno sa gospođom Valmont dogovori detalje oko izgleda i boje stolica. Baš kada je već sve dogovorio i krenuo ka izlazu, pojavila se ona – Fantine Valmont, sedamnaestogodišnja kćerka vlasnika rezidencije obučena u jednostavne bijele hlače i kraljevsko plavu majicu.

 

Zaljubili su se čim su se ugledali.

 

Svjesni činjenice da im roditelji nikada neće dati da budu zajedno, tajno su dogovorili odlazak u kino na evropsku premijeru filma Imperija uzvraća udarac i proveli divno veče. Posesivni otac Jean-Marc odmah je naravno saznao za njihovu vezu i odlučio je da ljubav sasječe u korijenu. Već sutradan prihvatio je poziciju atašea za kulturu pri Francuskoj ambasadi u Jugoslaviji koji je dugo vremena odbijao. Polazili su za sedam dana.

 

Očajna Fantine je sve to vrijeme bila u kućnom pritvoru i svi pokušaji Patricea da komunicira s njom bili su osujećeni. A onda samo dan pred odlazak voljene Fantine, Patrice i njegov otac Henry su se pojavili pred vratima Valmontovih. Dostavili su stolice, preuzeli novac i otišli.

 

Fantine je te večeri sišla na večeru i široki osmijeh joj je obasjao lice jer je dobila poruku od voljenog Patricea. Gledala je u stolice koje su joj tiho šaputale: Nikada neću zaboraviti tebe, šta si nosila kada sam te prvi put ugledao i našu noć kada smo u kinu gledali Imperija uzvraća udarac. Zauvijek tvoj Patrice.

 

Fantine i Patrice se više nikada nisu vidjeli. Ona se poslije udala, on oženio i oboje imaju sretne porodice. Priču o njihovoj mladalačkoj ljubavi priča još samo ova stolica koju je Fantine ponijela u Beograd te 1980. godine i koja je na kraju našla put do ReKreacije.

 

Ostat će zabilježeno i da se tokom poslovne posjete Sarajevu službeni vozač ambasadora Republike Francuske jedva mimoišao sa Fićom na uskim ulicama Vratnika. Fiću je tada vozila Nura Nikšić, prva žena u istoriji Sarajeva koja je imala vozačku dozvolu.

 

ReKreacija – namještaj sa pričom / autor Sanin Milavić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
15 najfascinantnijih seksualnih rituala širom svijeta