Priče iz ReKreacije: Zelena komoda

Rijetko kome nije poznat društveni fenomen odljeva mozgova u BiH, ali je malo kome poznata dugogodišnja drama procesa dobijanja BiH državljanstva nekih od najvećih umova i potencijala, koji iz nepoznatih razloga žele naseliti ovaj tamni vilajet.

 

HingĐi Min, prvak džudoa u lakoj kategoriji kineske pokrajine Heilongjiang, Alban Ukaj, prištinski glumac – intelektualac i bosanski zet, i Tim Clancy, američki ekološki entuzijasta, humanitarac, autor osam turističkih vodiča i također bosanski zet, samo su neki od stranaca koji će životni i radni vijek provesti pjevajući himnu bez teksta.

 

Tim Clancy, dolazi iz brojne familije američkih patriota od kojih su većina državni službenici, najčešće vatrogasci i policajci. Iako uvijek neposlušan i nemirnog duha, Tim je, što će teško sam priznati, bio mezimac svih Clancijevih.

 

Niko od članova porodice nije lako podnio njegov avanturistički pothvat odlaska u ratno Sarajevo, ali je Tim zahvaljujući svom šarmu i plemenitosti, ostao sa svima u dobrim odnosima.

 

Robert Clancy, brat Timovog oca, osoba je o kojoj se u porodici nije govorilo. Kad se spomen njegovog imena u konverzaciji ne bi mogao izbjeći oslovljavaloga se kao trgovački putnik, intonacijom kojom bi se navodnici jako naglasili.

 

Spominjali bi se njegovi poslovi u Turskoj i Meksiku osamdesetih i nedjeljna kuglanja sa prijateljima među kojima su bili i Edward Lee Howard i Aldrich Ames za koje nije bila tajna da rade za CIA. Oduvijek se šuškalo, a tetka Rosemary bi jedina glasno i kategorično tvrdila, da su bili ruski špijuni. Kada su devedesetih i osuđeni za špijunažu, tetka Rosemary je promrmljala kako se naš trgovački putnik izvukao i uz nekoliko psovki govorila o blaćenju i irskog porijekla i pljuvanju zvijezdama posute zastave.

 

Sa ujkom Robertom Tim nije imao nikakvog kontakta, tako da je bio nemalo iznenađen kada je dobio ogromnu pošiljku i toplo i duhovito pismo kao čestitku na dobijenom bosanskom državljanstvu. U pismu se da naslutiti da je ujak upoznat sa svim Timovim bosanskim aktivnostima uz poznavanje detalja koji zbunjuju. Čak spominje kako se slatko smijao u Torontu kada je od bosanske dijaspore slušao o Timu Clancyju kao o špijunu. Šalje staru porodičnu vitrinu i misteriozno piše namjerno sam je ofarbao u zeleno.

 

Da li zbog boje ili animoziteta prema bilo kakvim špijunskim konotacijama Tim je komodo poklonio ReKreaciji. Pitao je zašto svaka priča u Rekreaciji završava sa Nurom Nikšić i raspitivao se da li je dotična dama stvarna ili je plod fikcije.

 

Kada smo mu pokazali fotografiju uzviknuo je na bosanskom bez akcenta: Majke mi ista moja luda tetka Rosemary!

 

ReKreacija – namještaj sa pričom / autor_ Ermin Bravo

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U četvrtak počinje Sea Dance festival, finale ljeta uz najveću žurku na Jadranu!