Priče iz ReKreacije: Zelena komoda

Rijetko kome nije poznat društveni fenomen odljeva mozgova u BiH, ali je malo kome poznata dugogodišnja drama procesa dobijanja BiH državljanstva nekih od najvećih umova i potencijala, koji iz nepoznatih razloga žele naseliti ovaj tamni vilajet.

 

HingĐi Min, prvak džudoa u lakoj kategoriji kineske pokrajine Heilongjiang, Alban Ukaj, prištinski glumac – intelektualac i bosanski zet, i Tim Clancy, američki ekološki entuzijasta, humanitarac, autor osam turističkih vodiča i također bosanski zet, samo su neki od stranaca koji će životni i radni vijek provesti pjevajući himnu bez teksta.

 

Tim Clancy, dolazi iz brojne familije američkih patriota od kojih su većina državni službenici, najčešće vatrogasci i policajci. Iako uvijek neposlušan i nemirnog duha, Tim je, što će teško sam priznati, bio mezimac svih Clancijevih.

 

Niko od članova porodice nije lako podnio njegov avanturistički pothvat odlaska u ratno Sarajevo, ali je Tim zahvaljujući svom šarmu i plemenitosti, ostao sa svima u dobrim odnosima.

 

Robert Clancy, brat Timovog oca, osoba je o kojoj se u porodici nije govorilo. Kad se spomen njegovog imena u konverzaciji ne bi mogao izbjeći oslovljavaloga se kao trgovački putnik, intonacijom kojom bi se navodnici jako naglasili.

 

Spominjali bi se njegovi poslovi u Turskoj i Meksiku osamdesetih i nedjeljna kuglanja sa prijateljima među kojima su bili i Edward Lee Howard i Aldrich Ames za koje nije bila tajna da rade za CIA. Oduvijek se šuškalo, a tetka Rosemary bi jedina glasno i kategorično tvrdila, da su bili ruski špijuni. Kada su devedesetih i osuđeni za špijunažu, tetka Rosemary je promrmljala kako se naš trgovački putnik izvukao i uz nekoliko psovki govorila o blaćenju i irskog porijekla i pljuvanju zvijezdama posute zastave.

 

Sa ujkom Robertom Tim nije imao nikakvog kontakta, tako da je bio nemalo iznenađen kada je dobio ogromnu pošiljku i toplo i duhovito pismo kao čestitku na dobijenom bosanskom državljanstvu. U pismu se da naslutiti da je ujak upoznat sa svim Timovim bosanskim aktivnostima uz poznavanje detalja koji zbunjuju. Čak spominje kako se slatko smijao u Torontu kada je od bosanske dijaspore slušao o Timu Clancyju kao o špijunu. Šalje staru porodičnu vitrinu i misteriozno piše namjerno sam je ofarbao u zeleno.

 

Da li zbog boje ili animoziteta prema bilo kakvim špijunskim konotacijama Tim je komodo poklonio ReKreaciji. Pitao je zašto svaka priča u Rekreaciji završava sa Nurom Nikšić i raspitivao se da li je dotična dama stvarna ili je plod fikcije.

 

Kada smo mu pokazali fotografiju uzviknuo je na bosanskom bez akcenta: Majke mi ista moja luda tetka Rosemary!

 

ReKreacija – namještaj sa pričom / autor_ Ermin Bravo

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Prijavite se za učešće na ovogodišnjem Javorwood festivalu