Prijavite se na četvrto izdanje ljetne škole KUMA INTERNATIONAL

Datum objave
21/06/2021

Kuma International sa zadovoljstvom objavljuje da su sada otvorene prijave za četvrto izdanje istoimene umjetničke ljetne škole koja se održava u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, između 9. i 20. augusta 2021. godine.

Ovaj dvosedmični edukativni trening na temu Granice i migracije ponudit će jedinstvene alate koje umjetnici/e koriste da bi adresirali geopolitičke granice i njihove etničke i političke podjele zagovarajući društvo bez sukoba. Ljetna škola će okupiti lokalne i međunarodne umjetnike/ce i istraživače/ce čija praksa ispituje pojmove izgnanstva, migracije i pitanja prelaska i prevladavanja granica, kako bi nastavila interdisciplinarnu raspravu koja kritički propituje vezu između granica i migracije.

Trenutno oko 10.000 migranata/kinja živi u Bosni, a većina boravi u vladinim kampovima. Mnogi/e također spavaju i na ulicama – posebno oni/e koji/e neprestano pokušavaju preći bosanskohercegovačko-hrvatsku granicu svakih nekoliko dana. Prošla zima nas je podsjetila na to koliko je humanitarna kriza stvarna kada je gotovo 2.000 ljudi spavalo vani na niskim temperaturama. Nadalje, memorandum koji zagovara prekrajanje granica neovisnih država nastalih nakon raspada Jugoslavije i smanjenje Bosne i Hercegovine na trećinu trenutne veličine izazvao je strah od ponovnog sukoba u regiji.

Uzimajući u obzir različite društvene i političke kontekste, Kuma International ljetna škola umjetnosti ispitivat će kako su se pojmovi granica i migracija odrazili u savremenoj umjetnosti zemalja bivše Jugoslavije. Naši gosti razgovarat će o pitanjima poput: kako umjetnost odražava geopolitički pojam granica i migracija? Kako umjetnost može sudjelovati u razvijanju kritičkog mišljenja o posljedicama geopolitičkih granica i migracija? Kakav je odnos umjetnika/ca sa iskustvima migracija i koje su granice umjetničkih medija?

Kroz lekcije i praktične likovne radionice, zajedno sa obilascima grada i okoline sa vodičem/icom, polaznici/e će biti ohrabreni/e da istraže i uvrste ove pojmove u svoje projekte u oblastima kustoske prakse i vizuelnih umetnosti. Čineći to, usidrit će vlastiti stav prema ovim relevantnim temama i razviti kritička gledišta u globalnom i lokalnom društveno-političkom kontekstu.

Do danas potvrđeni gostujući/e umjetnici/e i gosti/šće: Velma Babić, Kemil Bekteši, Aline Cateux, Armin Durgut, Ziyah Gafić, Hariz Halilovich, Irfan Hošić, Adela Jušić, Yulia Kopr, Mladen Miljanović, Adna Muslija, Igor Ripak, Aida Šehović i Selma Selman. Kompletna lista će biti objavljena naknadno.

Kako da aplicirate pogledajte na ovom linku

Kuma International ljetna škola umjetnosti 2021 je podržana od strane Fonda otvoreno društvo BiH i VII Academy.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Grace Jones – Vječna inspiracija