povorka ponosa

Program treće Bh. povorke ponosa

Release Date
22/06/2022

Treća Bh. povorka ponosa će biti održana 25. juna 2022. godine u Sarajevu, pod sloganom Porodično okupljanje! Cjelokupna društveno-ekonomska situacija, poskupljenja, nezaposlenost i krize sa kojima se suočavamo svih ovih godina, pritisci, izražen PTSP i drugi psihički problemi koji su isplovili kroz pandemiju i aktuelne ratove utječu na sve, pa tako i na LGBTIQ+ osobe. Svi problemi se najviše odražavaju kroz porodicu, zajednicu i međuljudske odnose.

15:00 – 17:00 – Dolazak i okupljanje učesnika i učesnica povorke u ulici Maršala Tita, ispred Vječne vatre. Tokom okupljanja za muzičku pozadinu će biti zadužen DJ V/alter, sarajevski umjetnik i aktivista, kojem DJ-ing i organizacija underground događaja postaju njegova glavna tačka interesovanja i fokusa. Odrastajući u nestabilnom poslijeratnom okruženju i ironično, deindustrijalizovanom društvu, on je odlučio da unese svježu vrstu ritma na plesne podijume, prevodeći distopiju u mračni groove sa Acid, Industrial i Hard-Dance melodijama kao glavnim komponentama akta.

Ulazi na povorku su iz ulice Kulovića i ulice Dalmatinska.

17:00 – Zatvaranje oba ulaza na povorku.

17:00 – 18:15 – Protestna šetnja i prolazak ulicama Maršala Tita, Zmaja od Bosne i dolazak na binu kod Historijskog muzeja, uz bubnjarke iz regiona. Ove godine solidarno i volonterski ujedinjujemo regiju da na ulicama Sarajeva šire buku. Dolaze nam divne bubnjarke iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore da sa nama marširaju na trećoj Bh. povorci ponosa.

18:15 – 20:00 – Program na bini kod Historijskog muzeja.

– Prvi nastup hora Seljo. Ansambl Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu Seljo, nakon prekida rada tokom agresije na BiH ponovo je oformljen i počeo s radom 2007. Hor njeguje tradicionalnu muziku BiH, pjesme autora/ica iz regiona, kao i klasični horski repertoar. Okuplja pjevače/ice amatere različitog uzrasta i uvijek je otvoren za nove članove/ice. Do sada je učestvovao na nekoliko domaćih i stranih festivala, ali i na međunarodnim takmičenjima gdje je osvojio treću nagradu. Hor je osvojio i zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju horova u Bijeljini. Bio je dio projekta La Viva koji se pjevanjem bori za poštivanje ljudskih prava. Tokom pandemije COVID-19 su kao komentar na tadašnja politička i društvena dešavanja u Sarajevu, snimili i na Youtube-u objavili snimak pjesme Ay Carmela u pratnji bh. akordeoniste i pijaniste Adisa Sirbubala. Dirigentica hora je Tijana Vignjević.

– Obraćanje članova i članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa. Prisutnima će se ispred Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa obratiti Anisa Pračić-Šehić i Dina Bajrektarević.

– Drugi nastup hora Seljo

– Nastup Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Mladi ansambl Baleta Narodnog Pozorišta Sarajevo će nspirisan muzikom grupe Queen, izvesti tačku pod nazivom For The Love Of Dance

– Nastup benda Aklea Neon (Aklea Neon korijene pušta u Hrvatskoj, a profesionalnu karijeru započela je kao jedna od pjevačica u osječkom vokalnom asamblu Brevis. Aklea je najavljena kao jedna od 16 učesnica Dora 2020, nacionalnog takmičenja u Hrvatskoj za odabir prijave za Pjesmu Evrovizije 2020, sa pjesmom Zovi ju mama. Bila je sedma na teleglasanju i četvrta u glasanju žirija, zauzevši četvrto mjesto sa 23 boda. Da ova putujuća muzičarka galopira u svim smjerovima pokazuju već dvije muzičke nagrade, ali i nekolicina nominacija, kao i veliki bunt nastupa uživo sve od Crne Gore pa do Berlina. 24. februara 2022. Aklea je objavila svoj debi studijski album Dođi na joji. Njezine suradnice su Ivna Ji (sampleri, ritam mašina), Helena Hena Ernoić (bas) i Ana Kelemen (bubnjevi).

23:00 – 04:30 – Party Porodični dernek u Domu mladih uz DJ setove sljedećih umjetnica/ka:

– DJane Nevista, rođena i odrasla u Mostaru, trenutno korijenje pušta u Zagrebu. Puštanjem muzike amaterski se bavi od 2018. Originalni sastav činile su dvije Neviste ali se druga udala te je ovaj duo postao one woman show. Najdraže muzičko razdoblje su joj ’90-te ali ih prate i ’80-te, ’70-te kao i pop. Voli duge šetnje po plaži, maženje sa svojom mačkom i uveseljavanje rasplesane publike. Nevista kaže da je njena homoseksualnost kronična a playlista ikonična.

Erocki Program. Sabina Dedić aka Erocki Program je rođena u Tuzli. Djingom se počela baviti 2007. godine, a jedan od prvih nastupa je imala u Clubu Global u Zagrebu. Također je bila i rezident DJ u tuzlanskom klubu Urban BeaTZ. Njen projekt pod nazivom Erocki Program se bazira na eksperimentalu koji uključuje više žanrova elektronske muzike. Kroz dugogodišnji aktivizam i nastupe na queer i drugim događajima, provlači queer umjetnike techno i elektro scene koje pokušava približiti publici.

– Nadja Si je još u studentskim danima krenula istraživati elektronski zvuk gdje je i pronašla techno. Posmatrajući muziku kroz prizmu svog prvobitnog bavljenja umjetnošću i filmom, veoma brzo je zavoljela techno i odlučila da se želi baviti dj-ingom. Na samom početku je učila sama, a dvije godine kasnije bila i učesnik na radionicama Modular. Svoj stil sviranja je veoma brzo razvila baziranom na detroitskom i underground berlinskom zvuku. Njeni setovi su puni energije, mračnih zvukova i melanholije. Trenutno se također zanima za zvuk i sound design u filmu, ali istražuje i audio produkciju kojom se želi baviti. Bazirana u Sarajevu, sada je dio klubskog programa Dance More Sleep Later i jedna od rezidentica kluba Trezor.

Sestre je audio vizuelni projekt iz Sarajeva koji kroz različite medije vrši vještačko izjednačavanje između političkih i kreativnih autoriteta i na takav način propituje hetero-patrijarhalnu društvenu paradigmu. Elmæ kroz svoj projekat govori o beskrajnoj borbi za prava svih ljudi u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu – borbi koja ne prestaje samo sa jednim političkim projektom i neoliberalnom idejom društva koje je univerzalno i odgovara svima, ali ipak me baš svima.

Sve informacije i sigurnosne upute dolaska na povorku možete pronaći na stranici povorkaponosa.ba, u sekciji Ruta, ili na društvenim mrežama Bh. povorke ponosa.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
ReKreacija ShowRoom: Upriličena promocija radova bh. dizajnera, umjetnika i arhitekata