Promocija zbirke poezije ČEKIČANJE VREMENA – O TRENUTKU autora Ramiza Huremagića

U srijedu, 28. septembra u Historijskom muzeju u Sarajevu Centar SAMOUPRAVA će upriličiti promociju druge zbirke poezije Ramiza Huremagića ČEKIČANJE VREMENA – o trenutku. O zbirci će reći nešto više Edin Pobrić, Elma Porobić i Darko Cvijetić.

 

Za Ramiza Huremagića tu-biti ne znači ništa drugo nego čekičati vrijeme, kad se od uobičajnog poretka stvari, putem jezičke kontemplacije, proizvodi stvarnost viša i jasnija nego ona koja se može razaznati u pukim dimenzijama sadašnjosti, prošlosti i budućnosti. (Pod mlazom vrele vode / Rađa se novo zazviježđe / U imploziji zatomljene požude /Unutar abdominalne / Savršene crne rupe / Da samo hoće ostaviti / Taj miris crne bluze). To je ono sferno vrijeme lirske pjesme koje vremenu dà da ima vremena, to je trenutak zadržanog prostiranja u kojem se čovjekov život ne mjeri proticanjem vremena nego njegovim doživljajem. Huremagićeva poezija ne operira trenucima koji su prošli, koji su iščezli, već sa trajnim tragom onaga što je vrijeme ispostavilo prostoru stvarajući na taj način poetske slike koje odolijevaju svakoj vrsti prolaznosti. Kroz njegovu poeziju budućnost se čovjeku javlja istovremeno u mnoštvo oblika, podjednako dragih i podjednako (ne)mogućih, pa se i sama ideja onoga što dolazi pojavljuje kao plodonosnija od same budućnosti – više draži i izazova nalazimo u nadi nego u posjedovanju, više u snu nego u stvarnosti, istakao je Edin Pobrić, Sarajevo.

 

///

 

Ramiz Huremagić rođen je u Bihaću 1972. godine. Živi u Sarajevu od 1995. Studirao je dodiplomske studije u Zagrebu i Sarajevu, a magistrirao na postdiplomskom studiju u Cardiffu u Velikoj Britaniji. Objavio je više stručnih radova iz oblasti kriminologije i krivičnog pravosuđa.

 

Co-autor scenarija za dugometražni igrani film Dim duhana, nagrađenog 2004. godine na Fondaciji za kinematografiju FBiH, te koji je bio uvršten i u zvaničnu selekciju CINELINK programa za razvoj scenarija Sarajevo Film Festivala. Prije trinaest godina radio je na produkciji BBC serijala Days that shook the world – Sarajevo assassination, snimanog u Sarajevu. Godine 2013. objavio je zbirku poezije U svijetu bučnih ljudi u izdanju TKD Šahinpasic kao jedan od nagrađenih radova Fondacije za izdavaštvo FBiH za 2012. godinu. Poezija objavljivana u zagrebačkom časopisu Poezija, i web portalima www.penbih.ba, www.strane.ba, www.astronaut.ba i www.tacno.net.

 

Druga zbirka poezije Čekičanje vremenja – o trenutku objavljena je ove godine u izdanju Centra SAMOUPRAVA iz Sarajeva.

 

Član je PEN Centra Bosne i Hercegovine.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U Japanu možete naručiti zgodnog muškarca koji će vam obrisati suze