Prva samostalna izložba Harisa Kusturice ATONSKO SUNCE u galeriji Zvono

Datum objave
13/01/2022

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom najavljuje otvorenje prve samostalne izložbe akademskog skulptora Harisa Kusturice, pod nazivom Atonsko ljeto, a koje će biti upriličeno 18. januara 2022. u 18:00 časova u Galeriji Zvono (prostor Galerije Charlama). Obraćanje medijima bit će upriličeno u 18. januara s početkom u 13 časova.

Atonsko ljeto je jedinstvena postavka koja je nastala sintezom fragmenata dvaju ciklusa Magnetne trake identiteta i Hroma. U ovoj postavci Kusturica predstavlja skulpture nastale u protekle dvije godine, a kojima na simboličan način prikazaje memoriju koju gubimo, ili pak želimo izgubiti.

Pronalazeći inspiraciju u pričama o faraonu Ehnatonu i njegovoj vjeri u boga Sunca Atona, Kusturica otkriva specifičan skultporski izraz. Boja, koja je dominantan likovni element ove postavke, u svom intenzitetu izgleda kao da je osvijetljena sa svih 100 000 Sunčevih luksa. Prema solarnoj teologiji Sunce je ono koje nas čisti, pa se umjetnikovo insistiranje na koloritu može razumjeti kao težnja ka pročišćenju. Ali ne bilo kakvom, već onom kroz umjetnost.

///

Haris Kusturica je rođen 1996. godine u Sarajevu. 2015. Završava srednju školu Gimnazija Obala i upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odjsek kiparstvo, 2019. godine je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Iste godine upisuje postiplomski studij na Odsjeku kiparstvo. Svoj Master rad je uspješno odbranio 2021. godine. Izlagao je na nekoliko kolektnivnih izložbi u BiH.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati svakim danom, osim nedjelje od 13 do 15 časova. Izložba će biti otvorena do 10. februara.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Yana Davydova: Street style fotografi obezbjeđuju vizuelni materijal i omogućuju razmjenu ideja na globalnom nivou