Prve ‘zelene’ novine koje nakon čitanja postaju cvijeće

Prve zelene novine na svijetu zovu se Mainichi, a radi se o japanskom dnevnom listu koji se prodaje u 5 miliona primjeraka. Osim što su štampane na recikliranom papiru, ove novine u sebi sadrže sjemenke iz kojih niču klice i cvijeće, piše Energis.

 

zelene novine - japan

 

Prilikom kreiranja materijala na kojima će se štampati novine, tvornica papira koja u celuloznu kašu ubacuje sjemenke koje postaju sastavni dio papira. Čak je i tinta koja se koristi dobijena na ekološki način te nastaje iz povrća. Korištenjem gore spomenutih metoda, svaki primjerak novina, nakon što je pročitan, može ponovno postati biljka te tako povećati razinu zelenila u kućama i gradovima. Uz istovremeno smanjenje količina otpada koji završava na deponijima.

 

zelene novine 2

Između ostalog, vlasnici časopisa su i na ekonomskom planu postigli zavidne rezultate. List objavljuje brojne izvještaje o biljkama i vrtlarstvu te je otkad se počeo štampati na “zelenom” papiru stekao više od 600 hiljada eura novih prihoda. Osim toga, mnoge škole su ga odlučile usvojiti kao pozitivan primjer iz kojeg učenici mogu naučiti mnogo o važnosti čitanja te poštovanja prema prirodi.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
A PLACE TO BURY STRANGERS u Močvari u martu sljedeće godine