Puno kino i ovacije na hrvatskoj premijeri komedije Danisa Tanovića DESET U POLA

Datum objave
22/11/2021
fotografije
John Pavlish

Dugotrajnim pljeskom, ovacijama publike i u fantastičnoj atmosferi punog Kina SC, komedija Danisa Tanovića Deset u pola zabilježila je premijeru u Hrvatskoj i time zatvorila ovogodišnji Zagreb Film Festival.

– Ovo je najljepši prizor koji reditelj može vidjeti – puno kino. Sretan sam večeras, rekao je Tanović na projekciji.

Prije same premijere komedije Deset u pola, upriličeno je druženje sa filmskim radnicima, medijima i gostima festivala, na kojem je predstavljen film i najavljen početak prikazivanja filma u kinima u zemljama regije i u većim evropskim gradovima od 2. decembra.

Danis Tanović

Ovaj film je topla ljudska priča, priča o prijateljstvu, priča o Sarajevu. On vraća osmijeh na lice i – vraća publiku u kina, rekao je producent filma Jovan Marjanović.

Kenan Magoda, predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo, istaknuo je kako je Sarajevo poznato po filmskoj industriji, po Sarajevo Film Festivalu na koji u ljetnoj sezoni dolazi i veliki broj turista iz Hrvatske. Zahvalio je svima na dolasku i pozvao ih da dođu u Sarajevo, uživaju i u zimskoj sezoni, a publiku da u kinima uživa u filmu Deset u pola.

Boris T. Matić i Jovan Marjanović

U punom Kinu SC, publika je velikim aplauzom nagradila filmsku ekipu: reditelja i scenarista Danisa Tanovića, scenarista Nikolu Kuprešanina, glumicu Anju Matković, glumce Branka Đurića, Izudina Bajrovića, Kerima Čutunu, Gorana Navojca, Almira Palatu, Ediba Ahmetaševića, direktora fotografije Damira Šagolja i producenta Jovana Marjanovića.

Nakon projekcije filma, u organizaciji Sarajevo Film Festivala i gastronomskog vodiča Gault & Millau Croatia, prijatelji, partneri i ekipa filma Deset u pola, degustirali su najbolje zagrebačke ćevape u restoranu Tač kod chefa Vesne Miletić.

Nakon Zagreba, 28. novembra slijedi premijera filma Deset u pola u Srbiji, na Festivalu autorskog filma u Beogradu, te specijalne projekcije s ekipom filmova u još nekoliko gradova.

Tanovićev film Deset u pola nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT), i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo.

Ekipa filma ‘Deset u pola’

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede najbolje ćevape u Sarajevu, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Film je otvorio ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival, a prije Zagreb Film Festivala prikazan je i na festivalima u Turskoj u Istanbulu – Bosphorus Film Festival i u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu.

Regionalni kino-distributer filma Deset u pola je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.  Komedija Deset u pola u kina dolazi od 2. decembra.

Đurić i Bajrović
Goran Navojec i Marija Škaričić
Ivana Krajinović i Vesna Babić

 

Janko Popović Volarić
Judita Franković Brdar
Kenan Magoda, Danis Tanović, Vesna Miletić, Izudin Bajrović, Damir Sagolj
Kenan Magoda, Jovan Marjanović i Danis Tanović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Šahovska prvakinja Nona Gaprindashvili tuži Netflix