Qahera, egipatska superjunakinja u borbi protiv nepravde

Qahera je superjunakinja iza koje stoji egipatska umjetnica Deena, a koja se bori protiv mizoginije u egipatskom društvu ali i islamofobije s kojom Zapad posmatra žene u islamskim zemljama.

 

2

 

 

Pokrivena od glave do pete, Qahera patrolira egipatskim javnim prostorima i bori se protiv ugnjetavanja žena u porodoci i uznemiravanja na ulici.

 

Nakon pada predsjednika Hosni Mubaraka, u Egiptu su učestali seksualni napadi, pogotovo na trgu Tahrir koji je centar konstantne političke aktivnosti u Kairu. Samo tokom protesta koji je počeo 30. juna i trajao sedmicu dana prijavljeno je 150 seksualnih napada.

 

3

 

 

5

 

 

Porast broja seksualnih napada doveo je i do povećanja broja hrabrih i kreativnih inicijativa kojima je cilj zaustaviti takvu vrstu napada. Jedan od njih je i projekat Graffiti Harimi koji koristi grafite kako bi upozorio na seksualno nasilje, a grupe poput Tahrir Bodyguard, HarassMap i Op Anti-SH dokumentuju napade i nastoje zaštititi žene tokom političkih protesta.

 

Qahera

 

 

4

 

 

radiosarajevo.ba

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Aleksandra Kokotović: Painting the Essential