RALPH LAUREN – američki stil sa daškom engleske elegancije

Američka modna ikona Ralph Lauren je u jučerašnjoj izjavi potvrdio da odstupa sa CEO pozicije istoimenog brenda. Njegovo mjesto će naslijediti Stefan Larsson, ali na radost mnogih fanova ove modne kuće Ralph će i dalje ostati umiješan u kreativne procese i vodstvo brenda. U čast gotovo pola vijeka vladavine ovog dizajnera mi vam donosimo kratak pregled historije i razvitka brenda čije je ime postalo sinonim za američku eleganciju.

 

RALPH LAUREN fall2012-13-5

 

Zahvaljujući svom vizionarskom pogledu na modu i poduzetničkom duhu Ralph Lauren je izgradio bilionsku modnu imperiju koja danas uključuje; mušku, žensku i dječiju odjeću i modne dodatke, parfeme, dizajn namještaja i stvari za uređenje doma. Više od četrdeset godina iskustva u modnom svijetu omogućilo je ovom dizajneru moćnu finasijsku poziciju i sigurno mjesto u historiji dizajna. Ovo je zavidan uspjeh kada se uzme u obzir činjenica da Ralph Lifshitz dolazi iz jedne skromne porodice i da se nikad nije formalno obrazovao u sferi modnog dizajna.

 

 

Prije nego je u potpunosti napustio školu Ralph je radio dodatne poslove u najpoznatijim robnim kućama New Yorka, a sav zarađeni novac trošio bi na lijepa odjela i odjeću. Pošto nije bio pretjerano oduševljenom modom šezdesetih odvažio se da je sam počne kreirati. Prva prilika se ukazala kad mu je pošlo za rukom da ubijedi njujorškog tekstilca Beau Brummella da investira u projekt sa kravatama. Ralph je kreirao široke kravate sa zanimljivim uzorcima koje su bile suprotnost uskim i tamnim kravatama modernim u to vrijeme. Kolekciju kravata je ubrzo upotpunio tvid odjelima i košuljama englesko-američkog stila i francuskog kroja pod nazivom Polo Ralph Lauren.

 

 

Brend Polo Fashion je osnovan 1967. godine kada je otvoren i istoimeni butik. Kao zaštitni znak svog brenda odabrao je sport koji je smatrao elegantnim i koji je za njega utjelovljivao bezvremenski stil. Paralelno s time, dizajn njegovih kravata postaje sve popularniji. Njegova vizija bila je stvoriti američki stil sa daškom engleske elegancije. Najveća inspiracija, kako u početku tako i tokom cijele karijere, bila mu je bezvremenska engleska elegancija i nonšalantnost s kojom engleski muškarci nose skupu odjeću. Svojim kolekcijama kreirao je jedan novi koncept oblačenja namjenjem bogatim kosmopolitama.

 

annie-hall

 

U samo prvoj godini od svog osnivanja ovaj brend je zaradio više od pola miliona dolara. Takav uspjeh mu je donio i posao kostimografa na filmovima kao što su Great Gatsby i Annie Hall . Ovi filmovi su ostavili veliki uticaj na modni svijet tog doba, a i danas su inspiracija mnogima.

 

Tokom 1980-ih brend Ralph Lauren nastavio je da se razvija munjevitom brzinom dodavajući u svoj asortiman i odjeću za djecu,obuću, kožnu galanteriju, naočale i parfeme. Ralph Lauren je bio i prvi dizajner koji je pokrenuo liniju kućnog namještaja. Nakon otvaranja svog najvećeg butika smještenog u obnovljenoj Rhinelander vili na aveniji Madison uslijedili su i prvi internacionalni Ralph Lauren butici u Londonu, Parisu i Tokiju.

 

Ralph lauren home

 

Ekspanzija brenda na globalno tržište bila je veliki uspijeh. U to vrijeme ovaj brend je zarađivao pet biliona dolara godišnje što je učinilo Ralph Laurena najprodavanijim dizajnerom na svijetu. Kao jedan od najvećih i najuticajnijih američkih brendova Ralph Lauren je smatrao da njegova kompanija ima i određenu socijalnu odgovornost. S tim na umu osnovana je Polo Ralph Lauren fondaciju kroz koju je uloženo gotovo milijardu dolara u obrazovanje, borbu protiv raka, umjetnost i očuvanje američke historije.

 

Prije osam godina proglašen je Modnom legendom od strane Udruženja američkih modnih dizajnera, a  magazin The Forbes uvrstio ga je među 100 najbogatijih ljudi svijeta. Ralph Lauren danas posjeduje čak 20 odvojenih linija i brendova, a neki od najpoznatijih su: Ralph Lauren Black label, Ralph Lauren Purple label, Polo sport, Rugby, Polo jeans, Club Monaco i Chaps. Najpoznatiji proizvod Ralph Laurena je svakako njihova tzv. polo majica koja je prvi puta proizvedena 1972., a dolazi u 24 boje.

 

pripremila_Emina Saletović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Off White
Revija brenda Off-White kao omaž Virgilu Ablohu