Red Bull Symphonic: Mladi bh. muzičari u srijedu se predstavljaju globalnoj publici

Datum objave
01/06/2021
fotografije
Sulejman Omerbašić

Sutra, u srijedu 2. juna, Victoria String Orchestra će na svom premijernom nastupu izvesti kompozicije sa albuma Victoria poznatog bh. producenta Indiga, pod dirigentskom palicom Tonija Toplana. Koncert će u online formatu biti održan u 21h na zvaničnom YouTube kanalu Red Bull Music.

Pod vodstvom Tonija Toplana, orkestar će predstaviti uzbudljivi spoj elektronske i klasične muzike te izvesti kompozicije s Indigovog prvog solo albuma Victoria, koji je pobrao sve pohvale regionalne muzičke kritike.

Victoria String Orchestra je gudački orkestar, okupljen posebno za ovaj projekt, i broji 18 članova: šest prvih i pet drugih violina, četiri viole, dva violončela i jedan kontrabas. Riječ je o mladim, klasično obrazovanim muzičarima.

Na čelu orkestra je mladi sarajevski kompozitor Toni Toplan, koji je zaslužan i za orkestraciju Indigovih kompozicija odnosno za prevođenje elektronskih zvukova u formu klasične muzike. O samom orkestru kaže:

To su sve klasično obrazovani muzičari, za koje vjerujem da im je blizak i ovaj žanr, pored onog što standardno slušaju i izučavaju. Vjerujem da se pronalaze i u ovom izričaju, jer to se osjeti i na probama. Energija sa kojom su prihvatili čitav projekat je stvarno nevjerovatna.

S ovim se slaže i autor kompozicija koje će biti izvedene u srijedu, Indigo.

Drago mi je što su svi u orkestru, uključujući dirigenta, mlađe dobi. S obzirom da se radi o mlađim osobama, njima su elektronska muzika i cijeli ovakav pristup vjerovatno bliski, njegovo je mišljenje.

Premijerni nastup Victoria String Orchestra, od kojeg se očekuje audiovizuelni spektakl, zakazan je za srijedu 2. juna 2021. godine u 21h na zvaničnom YouTube kanalu Red Bull Music, a publici će za gledanje dostupan biti 24 sata.

Koncert se održava u sklopu drugog izdanja projekta Red Bull Symphonic, koji omogućava realizaciju novih, izuzetnih muzičkih doživljaja i inovativnih ideja. Za muzičare iz orkestra, dirigenta i producenta ovo je izvrsna prilika da se predstave pred globalnim auditorijem, posebno jer im je pripala čast da realizuju tek drugo izdanje ovog projekta u svijetu. Projekat je podržao Goethe Institut BiH.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
H:ART x Pravo Ljudski Film Festival: Sarajevski haustor postaje galerija i kino sala