Red Bull Symphonic: Mladi bh. muzičari u srijedu se predstavljaju globalnoj publici

Datum objave
01/06/2021
fotografije
Sulejman Omerbašić

Sutra, u srijedu 2. juna, Victoria String Orchestra će na svom premijernom nastupu izvesti kompozicije sa albuma Victoria poznatog bh. producenta Indiga, pod dirigentskom palicom Tonija Toplana. Koncert će u online formatu biti održan u 21h na zvaničnom YouTube kanalu Red Bull Music.

Pod vodstvom Tonija Toplana, orkestar će predstaviti uzbudljivi spoj elektronske i klasične muzike te izvesti kompozicije s Indigovog prvog solo albuma Victoria, koji je pobrao sve pohvale regionalne muzičke kritike.

Victoria String Orchestra je gudački orkestar, okupljen posebno za ovaj projekt, i broji 18 članova: šest prvih i pet drugih violina, četiri viole, dva violončela i jedan kontrabas. Riječ je o mladim, klasično obrazovanim muzičarima.

Na čelu orkestra je mladi sarajevski kompozitor Toni Toplan, koji je zaslužan i za orkestraciju Indigovih kompozicija odnosno za prevođenje elektronskih zvukova u formu klasične muzike. O samom orkestru kaže:

To su sve klasično obrazovani muzičari, za koje vjerujem da im je blizak i ovaj žanr, pored onog što standardno slušaju i izučavaju. Vjerujem da se pronalaze i u ovom izričaju, jer to se osjeti i na probama. Energija sa kojom su prihvatili čitav projekat je stvarno nevjerovatna.

S ovim se slaže i autor kompozicija koje će biti izvedene u srijedu, Indigo.

Drago mi je što su svi u orkestru, uključujući dirigenta, mlađe dobi. S obzirom da se radi o mlađim osobama, njima su elektronska muzika i cijeli ovakav pristup vjerovatno bliski, njegovo je mišljenje.

Premijerni nastup Victoria String Orchestra, od kojeg se očekuje audiovizuelni spektakl, zakazan je za srijedu 2. juna 2021. godine u 21h na zvaničnom YouTube kanalu Red Bull Music, a publici će za gledanje dostupan biti 24 sata.

Koncert se održava u sklopu drugog izdanja projekta Red Bull Symphonic, koji omogućava realizaciju novih, izuzetnih muzičkih doživljaja i inovativnih ideja. Za muzičare iz orkestra, dirigenta i producenta ovo je izvrsna prilika da se predstave pred globalnim auditorijem, posebno jer im je pripala čast da realizuju tek drugo izdanje ovog projekta u svijetu. Projekat je podržao Goethe Institut BiH.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Donatella Versace je novo zaštitno lice brenda GIVENCHY