Kuball

Renomirani njemački umjetnik MISCHA KUBALL će predstaviti svoje radove u Sarajevu

Datum objave
21/03/2022

U martu Goethe-Institut započinje novi serijal događaja Kunstforum koji će se održavati u foajeu nove zgrade. Svaka dva mjeseca bi će upriličena predavanja i razgovori sa umjetnicima/umjetnicama, kustosima/kustosicama i likovnim stručnjacima/stučnjakinjama iz Njemačke i Bosne i Hercegovine. Prvi gost je renomirani konceptualni umjetnik iz Düsseldorfa Mischa Kuball, profesor umjetnosti u javnom prostoru (Public Arts) na Akademiji medijske umjetnosti (Köln).

Pod naslovom public preposition, Mischa Kuball će 23. marta u 19.00 sati u sklopu nove programske revije Kunstforum u foajeu Goethe-Instituta predstaviti dio svojih radova, intervencija, projekata i performansa, koji su kroz više desetljeća nastajali u javnom prostoru. Zajedničko im je to što se obraćaju javnosti i implicitno propituju gdje i pod kojim okolnostima se konstituira ono što podrazumijevamo pod javno i kako to treba shvatiti. Mnoge intervencije i mogi projekti bili su privremeni i danas postoje samo u obliku fotodokumentacije. Drugi su namjerno osmišljeni da budu kratkog daha i slabije vidljivi , čak i u kontekstu mjesta postavljanja. U tom smislu se public preposition odnosi na temeljnu kontradikciju javne sfere: s jedne strane, vidi sebe kao neograničenu, s druge strane su posjetioci javne intervencije ili događaja i njezini sudionici objektivno ograničeni. Iz tog razloga nastaje posebno predavanje na temu  public preposition,  i diskusija o istom se smatra gestom stvaranja javnosti korz stavljanje pojedinačnih projekata u širi kontekst.

Dan poslije, 24. marta u black boxu Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine bit će predstavljena instalacija Mische Kuballa Five suns_eclipse, koja tematizira raspoloženje poslije razarajućeg Prvog svjetskog rata, kada je 1920. Hugo von Hofmansthal osnovao umjetnički i muzički festival Salzburg Festspiele – alternativni model nasilju, krvoproliću i uništenju.

Predstavljanje instalacije je 24. marta u 18.00 sati, a moći ćete je pogledati do 3. aprila 2022.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Benjamin Kavazović nakit
Nakit sa impresivnim skulptorskim minijaturama Benjamina Kavazovića