Reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci su ATLETE SRCA

Premijera pozorišnog performansa Nermina Hamzagića Atlete srca, nastala u koprodukciji Udruženja Art Hub i Internacionalnog teatarskog festivala MESS te uz partnerstvo sa Muzejom savremene umjetnosti Ars Aevi, održat će se u utorak, 1. marta 2016. godine u Art Depou Ars Aevi sa početkom u 19 sati i 30 minuta.

 

Performans ima za cilj odavanje priznanja reprezentativcima Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koji su najtrofejniji sportski kolektiv u državi i jedini koji su u isto vrijeme bili evropski, svjetski i paraolimpijski prvaci, a učešće će uz dvanaest reprezentativaca moći uzeti i svi prisutni građani i građanke. Nakon performansa, istoimena izložba koja će sadržavati dvanaest portreta reprezentativaca za sve posjetioce će ostati otvorena od 2. do 6. marta u periodu od 10 do 18 sati.

 

VH-Atlete-srca-press-4

 

Zahvaljujući reprezentativcima Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci što su prihvatili da budu dio ovog projekta, autor Nermin Hamzagić je istakao da naše društvo ne brine za istaknute umjetnike i sportsite.

 

Performans sam koncipirao na način da omogućim susret publike i naših dvanaest reprezentativaca. U tom zajedničkom susretu, nadam se da će se stvoriti neko novo značenje i neki novi odnos. Mislim da su naši reprezentativci heroji koji nam trebaju, naveo je Hamzagić te dodao da je pojam atlete srca preuzeo od francuskog pisca, dramatičara, režisera i glumca, Antonina Artauda.

 

Reprezentativac Bosne i Hercegovine i najbolji svjetski igrač u sjedećoj odbojci za 2012. godinu, Safet Alibašić, zahvalio se autorima što su cijeli projekat posvetili njegovoj ekipi.

 

U inostranstvu smo navikli igrati pred publikom pa se nadam da će se i naša publika ovaj put odazvati. Mi ćemo i dalje nastaviti sa najboljom promocijom naše države. Nadam se da će pored publike u utorak sa nama biti i predstavnici vlasti i da će se i sami uvjeriti da sjedeću odbojku i nije tako lako igrati, rekao je Alibašić i našalio se kako će prema publici biti blagi u igri i smečiranju.

 

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, Enver Hadžiomerspahić, rekao je da je ovaj projekt zapravo veoma neobična saradnja u kojoj se spajaju umjetnost i sport.

 

Neizmjerno mi je zadovoljstvo što će se ovaj performans realizirati u Art Depou Ars Aevi i što će se naši evropski, svjetski i olimpijski prvaci i građani susresti sa našim eksponatima, istakao je Hadžiomerspahić te pozvao građane i građanke da nakon performasna posjete i izložbu portreta Velije Hasanbegovića.

 

VH-Atlete-srca-press-1

 

Jedan od producenata projekta, Dino Mustafić, naglasio je da autorski tim projekta započinje nešto što će i u budućnosti intrigirati druge autore i da se na ovaj način u našem kulturnom prostoru žele etablirati performansi.

 

Svaka igra kada dosegne jedan nivo majstorstva prelazi u estetski čin, a kad su u pitanju sklad i harmoniju, dosta je sličnosti u umjetnosti i sportu. Naši momci pored toga što su sjajni sportisti oni su i odlični performeri i vjerujem da će se jako dobro snaći u ulogama koje im nisu toliku poznate, rekao je Mustafić te dodao da su kultura i sport najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u svijetu.

 

Uz Nermina Hamzagića i Veliju Hasanbegovića, autorski tim projekta čine kostimografkinja Irma Saje, dizajner Enes Huseinčehajić, šminkerica Maja Koristović-Talović, snimatelj tona Nirvan Imamović, autor popratnog teksta, Nihad Kreševljaković, lektorica Asja Krsmanović dok su producenti projekta Dino Mustafić i Lejla Hasanbegović.

 

Članovi Reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koji su dio projekta su Ismet Godinjak, Adnan Manko, Armin Šehić, Adnan Kešmer, Asim Medić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Benis Kadrić, Ermin Jusufović, Sabahudin Delalić i Safet Alibašić.

 

foto_Velija Hasanbegović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Balkan Pank: Jugoslovenski pankeri kroz objektiv fotografa JOŽE SUHADOLNIKA