Reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci su ATLETE SRCA

Premijera pozorišnog performansa Nermina Hamzagića Atlete srca, nastala u koprodukciji Udruženja Art Hub i Internacionalnog teatarskog festivala MESS te uz partnerstvo sa Muzejom savremene umjetnosti Ars Aevi, održat će se u utorak, 1. marta 2016. godine u Art Depou Ars Aevi sa početkom u 19 sati i 30 minuta.

 

Performans ima za cilj odavanje priznanja reprezentativcima Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koji su najtrofejniji sportski kolektiv u državi i jedini koji su u isto vrijeme bili evropski, svjetski i paraolimpijski prvaci, a učešće će uz dvanaest reprezentativaca moći uzeti i svi prisutni građani i građanke. Nakon performansa, istoimena izložba koja će sadržavati dvanaest portreta reprezentativaca za sve posjetioce će ostati otvorena od 2. do 6. marta u periodu od 10 do 18 sati.

 

VH-Atlete-srca-press-4

 

Zahvaljujući reprezentativcima Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci što su prihvatili da budu dio ovog projekta, autor Nermin Hamzagić je istakao da naše društvo ne brine za istaknute umjetnike i sportsite.

 

Performans sam koncipirao na način da omogućim susret publike i naših dvanaest reprezentativaca. U tom zajedničkom susretu, nadam se da će se stvoriti neko novo značenje i neki novi odnos. Mislim da su naši reprezentativci heroji koji nam trebaju, naveo je Hamzagić te dodao da je pojam atlete srca preuzeo od francuskog pisca, dramatičara, režisera i glumca, Antonina Artauda.

 

Reprezentativac Bosne i Hercegovine i najbolji svjetski igrač u sjedećoj odbojci za 2012. godinu, Safet Alibašić, zahvalio se autorima što su cijeli projekat posvetili njegovoj ekipi.

 

U inostranstvu smo navikli igrati pred publikom pa se nadam da će se i naša publika ovaj put odazvati. Mi ćemo i dalje nastaviti sa najboljom promocijom naše države. Nadam se da će pored publike u utorak sa nama biti i predstavnici vlasti i da će se i sami uvjeriti da sjedeću odbojku i nije tako lako igrati, rekao je Alibašić i našalio se kako će prema publici biti blagi u igri i smečiranju.

 

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, Enver Hadžiomerspahić, rekao je da je ovaj projekt zapravo veoma neobična saradnja u kojoj se spajaju umjetnost i sport.

 

Neizmjerno mi je zadovoljstvo što će se ovaj performans realizirati u Art Depou Ars Aevi i što će se naši evropski, svjetski i olimpijski prvaci i građani susresti sa našim eksponatima, istakao je Hadžiomerspahić te pozvao građane i građanke da nakon performasna posjete i izložbu portreta Velije Hasanbegovića.

 

VH-Atlete-srca-press-1

 

Jedan od producenata projekta, Dino Mustafić, naglasio je da autorski tim projekta započinje nešto što će i u budućnosti intrigirati druge autore i da se na ovaj način u našem kulturnom prostoru žele etablirati performansi.

 

Svaka igra kada dosegne jedan nivo majstorstva prelazi u estetski čin, a kad su u pitanju sklad i harmoniju, dosta je sličnosti u umjetnosti i sportu. Naši momci pored toga što su sjajni sportisti oni su i odlični performeri i vjerujem da će se jako dobro snaći u ulogama koje im nisu toliku poznate, rekao je Mustafić te dodao da su kultura i sport najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u svijetu.

 

Uz Nermina Hamzagića i Veliju Hasanbegovića, autorski tim projekta čine kostimografkinja Irma Saje, dizajner Enes Huseinčehajić, šminkerica Maja Koristović-Talović, snimatelj tona Nirvan Imamović, autor popratnog teksta, Nihad Kreševljaković, lektorica Asja Krsmanović dok su producenti projekta Dino Mustafić i Lejla Hasanbegović.

 

Članovi Reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koji su dio projekta su Ismet Godinjak, Adnan Manko, Armin Šehić, Adnan Kešmer, Asim Medić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Benis Kadrić, Ermin Jusufović, Sabahudin Delalić i Safet Alibašić.

 

foto_Velija Hasanbegović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Premršave manekenke varaju tokom provjere težine