Rimski mozaik pronađen ispod vinograda na sjeveru Italije

Rimski mozaik otkriven je pod vinogradom na sjeveru Italije nakon više decenija potrage. Geometri u opštini Negrar di Valpolicella sjeverno od Verone objavili su slike dobro očuvanih pločica ukopanih jedan metar ispod zemlje.

 

Prema zvaničnicima, naučnici su tamo prvo pronašli dokaze o rimskoj vili prije više od jednog vijeka, piše BBC. Arheolozi i dalje polako iskopavaju nalazište kako bi otkrili puni opseg drevne građevine.

 

Slike objavljene na Facebook stranici opštine prikazuju netaknuti mozaik kao i temelje vile. Geometri će uspostaviti vezu s vlasnicima vinograda i opštinom kako bi pronašli najprikladnije načine da ovo arheološko blago skriveno pod našim nogama učine dostupnim.

 

Arheolozima će trebati značajna sredstva da bi dovršili posao. Ali lokalne vlasti obavezale su se da će pružiti svu potrebnu pomoć za nastavak iskopavanja.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Saša Džino: Žanrovska književnost i film su potrebni da ožive kulturno mrtvilo i da izbrišu mitove kako umjetnost i zabava ne idu skupa