Rod, tijelo, biomoć danas: Žena radnica u BiH

Sarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Fondacije Friedrich Ebert, nastavlja sa održavanjem predavanja unutar trećeg ciklusa predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam? Treće predavanje, pod nazivom Rod, tijelo, biomoć danas: Žena radnica u BiH bit će održano u četvrtak, 28. maja ove godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom od 18 sati.

 

BIOPOLITIKA_01

 

Predavačica će biti Jasmina Husanović, profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koja će predavanje započeti od sljedeće postavke – emancipatorski imperativ feminističke politike i teorije od nas zahtijeva kritiku rada, nasuprot ideologizaciji i kulturalizaciji sfere rada kroz figuru radnica i tijelo radnica u svim sferama ljudske proizvodne aktivnosti. Taj imperativ znači i protivljenje depolitizaciji materijalnih okova siromaštva, korupcije i banalizacije, i to u kontekstu formi biomoći i eksploatacije danas u Bosni i Hercegovini. Pri tome se polazi od određenih lekcija izgubljenih bitaka, da bi se razumjelo kako su upravo neoliberalne strategije vladanja globalno uglavnom kooptirale, pripitomile, normalizirale i/li asimilirale borbe feminizma protiv raznih boljki modernih režima moći i proizvedenog nasilja i eksploatacije (patrijarhat, nacionalizam, androcentrizam, vestfalijanizam, militarizam, rasizam, seksizam).

 

Tema izlaganja su i konkretni načini i primjeri kako se takve dinamike materijaliziraju u BiH, ‘tranzicijskim’ društvima i globalno, a akcenat će biti stavljen na mogućnosti i oblike otpora, transformacije i zajedničkog djelovanja u skladu sa emancipatorskim imperativima postizanja rodne i spolne jednakosti.

 

Više o svakom predavanju i razgovoru iz prvog i drugog ciklusa potražite prateći ovaj link.

 

Ilustracije koje će pratiti najave svih predavanja i feminističkih razgovora, djelo su mlade sarajevske umjetnice Sunite Fišić. Njene radove možete pogledati na Facebook stranici Sunita Fisic Illustration.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Aleš Kurt: Reafirmiramo postojeće i tradicionalne vrijednosti Sarajeva