Mak Hubjer zastave

Samostalna izložba Maka Hubjera u Splitu

Datum objave
05/04/2022

Izložba Zastave mladog sarajevskog vizualnog umjetnika Maka Hubjera u organizaciji HULU-a otvara se u splitskom Salonu Galić u četvrtak, 7. 4. u 19.00 sati, a može se pogledati do 25. 4. 2022.

Rad Maka Hubjera izložen u Salonu Galić sastoji se od slika koje prikazuju urbanu scenografiju prepunjenu zastavama i prostorne instalacije užadi, na kojima bi mogle visiti zastave, ali ih nema. Izloženi radovi dio su ciklusa Novi realizam te su nastali u periodu od 2017. do danas.

Iskuhavanje zastave

Autor zastave, kao spomenike i druge simbole nacionalnih identiteta kojima se često bavi, prepoznaje kao bazične elemente autoritativnog formiranja kolektivnih identiteta današnjice koji proizlaze iz aktualnih društveno-političkih uređenja. Kritički i refleksivan pristup tim procesima započinje još 2017. godine kada u radu Iskuhavanje zastave zastavu Bosne i Hercegovine neumorno iskuhava ne bi li ju simbolički očistio, isto kao što te godine i riba putovnicu dok s naslovne stranice ne izbriše sve znakove njenog prepoznavanja.

U novijim radovima iz ciklusa Čista savjest, posebno onima nastalim 2021. godine, autor pristupa spomenicima čisteći, brišući njihovu sjenu. Taj akt prepoznajemo kao kritičku refleksiju na funkciju, značenje i poruku koju spomenici imaju u stvaranju društveno-političke stvarnosti.

Misija čišćenja

Za razliku od ovih radova, zastave koje autor izlaže u Salonu Galić lišene su partikularnih nacionalnih i državnih simbola. U njihovom likovnom tretmanu gotovo da su svedene na plohu energično nanesene boje, čime autor nastavlja svoju misiju čišćenja, ovog puta unutar same slike u kojoj imaju gotovo ulogu praznina u urbanim prikazima grada, koje manje ili više prepoznajemo, ali svakako doživljavamo kao prostore svakodnevice naših života.’

Kustos izložbe je Tonči Kranjčević Batalić.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Creative Industry Resort x FBL druženje u Delikatesnoj Radnji