Samostalna izložba slika i skulptura DEEP INTO NATURE umjetnice ALEKSANDRE KOKOTOVIĆ

Release Date
06/10/2021

Galerija Collegium artisticum će u petak, 8. oktobra 20219 s početkom u 19 sati, upriličiti otvorenje izložbe slika i skulptura Deep Into Nature autorice Aleksandre Kokotović. Izložba će biti otvorena do 22. oktobra 2021, od ponedjeljka do petka, u terminu od 10:00 do 18:00 sati.

Umjetnica Kokotović naslovom izložbe definira i sugerira mjesto stvaralačkog kreda, mjesto sa kog se ”obraća” gledaocu, konzumentu. To je mjesto njenog stvarnog, mentalnog bivstvovanja. Njen ”atelje”. Na taj način svoj stvaralački um isključuje iz društvenih okvira, istorijskih, jezičkih, etničkih, religioznih, teritorijalnih…, smještajući sebe u primarnu vezu sa našim elementarnim, našem prirodnom staništu, našoj biološkoj adresi. Velikim neuokvirenim formatima, pejsažima, ostavlja slobodu na plohama galerijskih zidova, sugerišući gledaocu da, dok stoji pred njenim djelima, nema konačnosti. Dinamika i kretanje, što je i sama priroda, život u osnovi, Dragan Gačnik, odlomak iz predgovora kataloga izložbe.

Aleksandra Kokotović je rođena u Sarajevu a živjela je u Bejrutu, Londonu, Beogradu i USA. Diplomirala je na Accademia del Lusso. Vizuelna umjetnica koja svoj rad izražava kroz slikarstvo, vajarstvo, crtež i grafiku, priredila je više od trideset samostalnih izložbi u renomiranim institucijama, galerijama i muzejima, te učestvovala na preko pedeset grupnih žiriranih izložbi širom Evrope i svijeta. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) i Umjetničkog udruženja Diversus Visum (DivArt).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Drvoredaktura: Bitni su ideja, par spretnih ruku i hrabrost