Dzejlana Karaman Pasic

Samostalna izložba umjetnice Džejlane Karaman Pašić u galeriji Collegium artisticum 

Datum objave
03/03/2022

Samostalna izložba umjetnice Džejlane Karaman Pašić bit će upriličena u utorak, 8. marta u 19:00 sati, u galeriji Collegium artisticum.

Umjetnička postavka u prostoru galerije Collegium artisticum uvod je u slikarkin svijet pun igre i izražajnosti. Više od pedeset radova, koji su nastajali u posljednje četiri godine, funkcionisat će kao jedan živi organizam koji reflektira umjetnički senzibilitet blizak duhu modernističkih težnji koje imaju tendenciju ka apstrakciji. Likovno istraživanje koje ćemo imati priliku pogledati nastalo je iz potrebe za čistim likovnim izrazom, oslobođeno od sprega mimezisa, odnosno oponašanja ili preslikavanja nečega. Dakle, predmet njenoga interesovanja je čista igra likovnih elemenata, svjesno ostavljanje značenja po strani te prepuštenost čistom likovnom izrazu.

Džejlana Karaman Pašić

Radove akademske slikarke Džejlane Karaman Pašić karakteriše stilska raznolikost te vlastiti visoko razvijeni i autonomni izraz koji se manifestuje kroz jedinstvenu igru boje, forme i refleksije, utkanih u materiju prožetu jakim dinamizmom. Fragmenti stvarnosti, prisutni u vidu posebnih jedinica unutar konzistentnog dinamičnog sklopa, respondiraju i direktno se suočavaju sa snažnim ritmom pikturalnog i strukturalnog poretka cjeline. Na taj se način susret imaginarnog i realnog odvija istovremeno u istoj materiji, premda je takva realnost – uokvirena i deformisana sa već unaprijed pridodatim karakteristikama – nužno iluzorna i paradoksalna. Svojim interaktivnim konceptom izložba će iziskivati aktivnu ulogu posmatrača. Tokom otvorenja imat ćemo priliku i poslušati neke od najpoznatijih tango kompozicija za gitaru, u izvedbi mladog i talentiranog gitariste Tarika Kamarića.

Izložba će biti otvorena do 21. marta 2022. godine (od ponedjeljka do petka, u terminu od 10:00 do 18:00 sati).

///

Džejlana Karaman Pašić je rođena 1991. godine u Sarajevu. Magistrirala je na Odsjeku slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH. Profesionalno se bavi ilustracijom, slikarstvom, izradom autorskih izdanja za djecu, te izradom unikatnog dizajna ogledala pod okriljem brenda Olense. Njene ilustracije objavljene su u antologijskoj knjizi Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije autora Gorana Maravića. Živi i radi u Sarajevu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ovo je dokaz da je priroda savršena