Sarajevo dobilo dvadeset novih Nextbike bicikala

Nextbike sistem gradskih bicikala, koji u Sarajevu postoji već četiri godine, proširen je sa dvadeset novih bicikala. Riječ je o novijoj generaciji Nextbike modela sa ugrađenim GPS sistemom za praćenje i integrisanim lokotom za zaključavanje, koji će korisnicima omogućiti još jednostavniju upotrebu. Ova nabavka je podržana kroz inicijativu Smart Sarajevo koju implementira UNDP u partnerstvu sa Gradom Sarajevo, Općinom Stari Grad i Kantonom Sarajevo. Građanima Sarajeva sada je na raspolaganju ukupno 110 bicikala raspoređenih na 14 lokacija.

 

Dvadeset novih bicikala simbolično je pušteno u rad 20. maja 2020. godine, a svi Nextbike korisnici će tog dana imati mogućnost besplatnog korištenja Nextbike sistema.

 

Nextbike 1

 

Veliki broj građana Sarajeva koristi Nextbike, naročito u doba pandemije korona virusa kada se bicikl preporučuje kao najmanje rizično prevozno sredstvo. Smatramo da će dvadeset novih bicikala obradovati građane i podstaknuti ih da još više koriste Nextbike, ali svakako pomoći i nama da odgovorimo na veliku potražnju koju imamo od prvog dana, a posebno u posljednjem periodu, kazao je Ahmed Ćerimović iz Nextbike BiH.

 

Također, iz Nextbikea podsjećaju da građani trebaju voziti odgovorno i poštivati preporuke nadležnih institucija (korištenje zaštitne opreme i održavanje propisane distance).

 

Inače, projekt Smart Sarajevo ima za cilj da udruženim snagama privatnog i javnog sektora kao i organizacija civilnog društva stvori pametnije, zdravije i ugodnije Sarajevo za život svih njegovih građana.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ellen napravila selfie koji je postao najpopularniji tweet u historiji