Sarajevo dobitnik inaguralne nagrade Global Production za najbolji GRAD FILMA

Proglašenje dobitnika nagrada održano je u Cannesu, za vrijeme filmskog festivala

Datum objave
23/05/2023

Grad Sarajevo prvi je dobitnik nagrade Global Production u kategoriji Grad filma, koja je ove godine premijerno dodijeljena u Cannesu! Dobitnici nagrada koje je ustanovio prestižni svjetski filmski časopis Screen International u cilju odavanja priznanja za izuzetan rad u podršci filmskoj i TV produkciji širom svijeta, proglašeni su na svečanosti održanoj u ponedjeljak navečer za vrijeme Cannes Film Festivala.

Global Production Awards ove su godine dodijeljene prvi put, a žiri Screen Internationala, jednog od tri stručne publikacije s najvećom distribucijom po svijetu, Sarajevo je prepoznao kao najbolji Grad filma.

Uz brojne prijave, Sarajevo je u ovoj kategoriji bilo u najužem izboru uz svega tri grada iz cijelog svijeta: Wellington (Novi Zeland), Calgary (Kanada) i Trollhättan – Trollywood (Švedska).

Nagrade Global Production dodjeljuju se organizacijama koje su postavile visoke standarde u filmskoj i TV industriji, uključujući studije, produkcijske kompanije, filmske lokacije i druge djelatnosti u filmskoj industriji.

– Global Production nagrada za Sarajevo je izuzetno značajna: to znači da je strategija razvoja filmske i TV industrije u gradu prepoznata kao izuzetno kvalitetna. Ponosni smo zbog ovog svjetskog priznanja, mislim da će ono biti podstrek i institucijama i sektoru za još veći napredak u predstojećem periodu, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Nagradama Global Production ističu se najbolje produkcije, izuzetne i perspektivne filmske lokacije, kao i radovi u oblasti održive produkcije i raznolikosti.

Nositelj aplikacije za nagrade Global Production ispred Grada Sarajeva je Obala Art Centar, upravljačka jedinica Sarajevo grada filma UNESCO-a.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U Sarajevu svečano otvorena izložba TAŠTINA MALIH RAZLIKA Graysona Perryja