SCENA MESS: Premijera predstave GIDIONOV ČVOR

Release Date
20/05/2023

Naredne sedmice će, u Pozorištu mladih Sarajevo, biti održana premijera nove koprodukcijske predstave Gidionov čvor u režiji Selme Alispahić. U pitanju je novi projekt realizovan u koprodukciji Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja Intermezzo, a koji će premijerno biti izveden u četvrtak, 25. maja, sa početkom u 20 sati. Reprizna izvođenja su zakazana za petak i subotu, 26. i 27. maja.

U predstavi Gidionov čvor, rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams i u režiji Selme Alispahić, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju do tačke kada je na jednostavna pitanja nemoguće ponuditi jednostavne odgovore. Učionica u kojoj se sastaju majka i profesorica postaje pozornica za suočavanje sa ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih. Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih pažljivo pogledamo i saslušamo to što nam imaju za reći? Koliko se nastavnici uopšte mogu baviti svakim djetetom pojedinačno? Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Da li traženje odgovora dodatno zapetljava gordijev čvor ili ipak vodi ka njegovom raspetljavanju, ostavljeno je gledatelju da odluči. Ono što je sigurno, taj čvor se ne može presjeći nego kao društvo moramo uraditi sve da do njegovog zapetljavanja ne dođe. I za to smo odgovorni svi.

U predstavi Gidionov čvor igraju: Selma Alispahić i Džana Džanić.

Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević. Rediteljica predstave je Selma Alispahić.

Karte za reprizna izvođenja su dostupne u prodaji od ponedjeljka, 22. maja. Prodaja karata se vrši na blagajni Pozorišta mladih Sarajevo svakim radnim dan od 12 do 14 sati, te nedjeljom od 9 do 11 sati.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U subotu gostovanje teatarske predstave KAO DA JE NEKO JOŠ UVIJEK U ŠUMI u okviru Modula Memorije